Öko-drive

Napelemes nagyágyú szállítja a Mitsubishi autóit

Az Emerald Ace-nek nemcsak a szállítmánya környezetbarát, hanem maga a teherhajó is igyekszik zöld fokozatra kapcsolni: az óriásbálna napelemek segítségével igyekszik kiváltani a dízelgenerátorok használatát. Az első lépés a CO2 semleges teherszállítás irányába?

Kísérleti jelleggel már számos vízi járműre szereltek fel napelemet, és azok sikerrel teljesítik a kalandot, de az Emerald Ace egy mindennapokban is hasznos eszköz, és a Mitsubishi megbízásából aktívan kiveszi a részét a munkából.

A kék-vajszínű óriás a japán gyártó hibrid autóit szállítja, és kifejezetten erre a célra is építették.  A hajó a Mitsui O.S.K. Lines (MOL) Ltd. által fejlesztett rendszert alkalmazza, mely a „Hybrid Power Supply System” nevet viseli. A hajó fedélzetén egy 160 kW-os napelem rendszer kapott helyet, és a segítségével nyert energiát 2.2 MWh-s lítium-ion akkumulátorokban tárolják, melyek természetesen újratölthetőek – számolt be a Greenlaunches.com.

Amikor a rendszerben elegendő villamosenergia gyűlt össze, kikapcsolják a dízelgenerátorokat, és a batár károsanyag-kibocsátás nélkül tud haladni a nyílt vízen.

A 6400 autó szállítására alkalmas hajó remek példája annak, hogyan lehet javítani a tengeri szállítmányozás CO2 mutatóját.