Öko-drive

A Mercedes elégedett a Forma-1-es motorok fejlesztésével: hatékonyabb és takarékosabb erőforrások 2014-től

Andy Cowell, a Mercedes High Performance Powertrain (HPP) vezető mérnöke elmondta, hogy minden rendben zajlik a turbómotorok fejlesztésével, és nem kell félni, mert az új egységek hangja is pompás lesz. Két év múlva minden a hatékonyságról és a minél kisebb fogyasztásról fog szólni a Forma-1-ben.

A Mercedes, a Ferrari, a Renault és a PURE is maximális bedobással fejleszteni a két év múlva bevetésre kerülő 1.6 literes V6 turbókat, és csillagos márka munkatársai remekül haladnak Bixworth-ban.

A Mercedes mintegy 100 Forma-1-es motort állít elő egy szezonban, és egy erőforrás legyártása és összeszerelése két hétig tart – számolt be a Top Gear.

Cowell nagyon örül annak, ahogy a 2014-es motorok fejlesztése halad, és elmondta, hogy nem kell aggódni a remek hang miatt sem, amiért két hengerrel kevesebb lesz:

„Nyilvánvalóan nagyon más lesz, de gyönyörűen szól. Őszintén mondom”- fejtette ki a szakember.

Jelenleg is nagyon sokat számít a motorok hatékonysága és fogyasztása, de 2014-ben ez még nagyobb szerepet fog kapni, mivel a szakemberek arra számítanak, hogy a V6-osok 35%-kal kevesebbet fognak “kérni” a szívó V8-asoknál.

A Mercedes kifejezetten büszke az új generációs KERS-re, mely 10%-kal hatékonyabb lesz, mint a jelenlegi verzió. A kinetikus energia-visszanyerő berendezést szintén Bixworth-ban fejlesztik.

A Mercedes HPP egyben a jövő évben debütáló, teljesen elektromos SLS erőátvitelének fejlesztésében is fontos szerepet játszik, mely még könnyebb és hatékonyabb lesz, mint a két évvel ezelőtti prototípus, köszönhetően a technológia fejlődésének.