Öko-drive

Környezetbarát E.ON e-út vezet a Balatonhoz és a Balaton körül

2012.07.12. - 16:08  |  Nincs hozzászólás

2012 Megasztárosainak ügyességi versenyével tesztelték szerdán a Balaton első elektromos töltőállomás-hálózatát, aminek köszönhetően mostantól a magyar tenger szépségeit is élvezhetik az elektromos autóval közlekedők. „Ötösre vizsgázott velünk Siófok, Fonyód, Keszthely, Balatonfüred valamint Székesfehérvár is, és ez az öt város ad otthont mostantól az E-Balaton körút kútjainak.” – mondta Eric Depluet, az E.ON Hungária Zrt. vezérigazgatója.

„A mai trendek alapján az látható, hogy a kőolaj és ezzel együtt a fosszilis üzemanyagok ára folyamatosan emelkedik, éppen ezért az elektromos autózás előtérbe kerülése figyelhető meg világszerte. Az E.ON német anyavállalata európai szinten élen jár a jövő technológiájának népszerűsítésében, például Németországban 2011-ben már 2044 elektromos hajtású jármű került forgalomba. Magyarország egyelőre szerényebb sikereket könyvelhet el, de az infrastruktúra ilyen léptékű kiépítésével az elektromos autózás berobbanásakor már minden készen áll az energiaigények kiszolgálására.”

Magyarország vezető energiaszolgáltatója a fenntartható fejlődés szellemében jelentős lépéseket tett az elmúlt egy évben az elektromos autózás elterjesztésében. Tavaly október óta a balatoni állomásokkal együtt már tíz töltő került átadásra, így Budapestről elindulva immár nemcsak Bécs, de Siófok vagy akár Keszthely is könnyen megközelíthető. A két e-sztráda, a töltőállomások telepítése csak az első lépések az e-autózási infrastruktúra kialakításának útján, hiszen ezekkel a töltőkkel még viszonylag hosszabb idő alatt lehet feltölteni az autókat. Az Energia új utakon program célja az, hogy az E.ON a töltőoszlopok telepítése mellett, üzleti partnereivel karöltve, teljes körű, színvonalas szolgáltatást tudjon nyújtani. A ma átadott elektromos kutak üzemeltetését a siófoki Hotel Azúr, a fonyódi Torony Étterem, a keszthelyi Festetics Kastély, a balatonfüredi Flamingó Hotel és a székesfehérvári Jancsár Hotel biztosítja.

Siófok város a környezettudatosságot szem előtt tartó, gyönyörű adottságának köszönhető környezeti értékeit óvó város. Ezért is tartjuk fontosnak, hogy támogassuk az ilyen kezdeményezéseket, és reméljük, hogy pár év múlva egyre több elektromos jármű közlekedik majd a Balaton partján is. Ezt ösztönözvén vállaljuk, hogy az idei évben ingyen parkolhatnak közterületeinken az elektromos hajtású gépjárművek - mondta el a sajtótájékoztatón Dr. Balázs Árpád, Siófok polgármestere.

„Nem véletlen született az ötlet, hogy a Balaton körül valósítsuk meg legújabb e-sztrádánkat, hiszen az utóbbi években újra az egyik legkedveltebb turisztikai célpont a magyar tenger. Mindannyiunknak szívügye a Balaton, mi a magunk módján a környezeti ártalmak csökkentésével, az elektromos körút kiépítésével próbálunk többet tenni a tó szépségének megőrzéséért. Üdvözöljük a kutaknak helyet adó öt város polgármesterének valamint a kutakat üzemeltető vállalkozások innovatív, jövőbe mutató gondolkodásmódját. A hosszútávú célunk az lesz, hogy ezeket a töltőket megújuló forrásból származó árammal lássuk el, ezzel is támogatva a károsanyag-kibocsátás mentes közlekedést ” – mondta el Eric Depluet, az E.ON Hungária Zrt. vezérigazgatója.

A Megasztár tehetséges énekeseinek valamint Vincze Ottó és Boczkó Gábor részvételével zajlott az ügyességi és tájékozódási szakaszból álló- E.ON E-Race. „Hatalmas élmény volt elektromos autót vezetni. Csendes, környezetkímélő és mégis ugyanakkora teljesítményre képes, mint a benzines autók. A gyorsulása pedig, fantasztikus. ” – mondta el Szakos Andrea a 2012-es Megasztár döntőse.

Rovat további cikkei

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »

Minden eddiginél erősebb elektromos repülőt épít a Rolls-Royce

Minden eddiginél erősebb elektromos meghajtású sport- és műrepülőgép...

2019.01.25. - 12:52 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »