Öko-drive

Elektromos szuperbike Norvégiából

Akár 100 kilométeres távolságot is képes egy feltöltéssel megtenni a Roskva elektromos motorkerékpár, amit Norvégiában fejlesztettek ki és gyártották le.

A Roskva ifjú konstruktőrei valószínűleg jól érzékelik, hogy az elektromos motorkerékpároknak van jövője, a mai helyzet szerint vélhetően nagyobb, mint például a tisztán elektromos autóké.

Piaci sikerük érdekében elsősorban azt kell megoldaniuk gyártóiknak, hogy a járművek ára ne rugaszkodjon el a benzinnel hajtott motorokétól, ugyanakkor menetteljesítményük azokéval versenyképes legyen. Nem utolsó szempont, hogy dizájnjuk is vonzó legyen a mai motoros közízlésnek.

A buzzecolo.com ismertetése szerint a két utóbbi feltételnek megfelelni látszik a Roskva, áráról azonban – prototípus lévén – nem közölnek semmit, egyelőre az alkotók norvégiai országjárásukon a motor megjelenésére és képességeire hívták fel a figyelmet. A motornak mindazonáltal egyesek által kifogásolható szépséghibája, hogy sehol egy centi kipufogó sincs rajta, mivel a járműnek ez felesleges.

Viszont a karbonszálas anyagok bőséges alkalmazásával egy mindössze 25 kiló súlyú motort sikerült összerakni, amely 190 kilométeres sebességgel is képes menni, természetesen nem folyamatosan a száz kilométeres hatótávon, nem utolsó sorban hála az áramforrása által biztosított 94 lóerőnek.