Öko-drive

Alakváltó elektromos autó Spanyolországból (Videó)

Ha azt gondoltad, hogy a Smart kis helyen is elfér, akkor ajánljuk figyelmedbe a Hirikót: az elektromos autó egy méterrel lesz rövidebb, mielőtt beparkolnál vele. A Hiriko egy kézzel fogható projekt, és jövőre már ellepheti a spanyol utcákat.

A Hiriko egyedülálló lehetőséget kínál a nagyvárosok lakóinak: a 100 százalékban elektromos hajtású mini mindössze 1.6 méteres (!) területet igényel ahhoz, hogy leparkoljanak vele. Ez 1.1 méterrel kevesebb, mint a kétüléses Smart helyigénye.

A kisautó alaphelyzetben ugyanolyan hosszú, mint a Smart (2.5 méter), de az okos mechanizmusnak köszönhetően egy méterrel lesz rövidebb, amikor a sofőr „összehúzza” a Hirikót. A buborékra emlékeztető gép a legkisebb és lehetetlennek tűnő helyre is befér, és a manőverezést könnyíti az is, hogy mind a négy kerék kormányozható.

Hatótávolságát 120 kilométerre taksálják, miközben a végsebessége 60 km/óra – a tökéletes városi jármű megtestesítője. Az autót 12 perc alatt lehet 100 százalékosan feltölteni, természetesen ez csak a gyorstöltéssel lehetséges.

A Hirikót egy több cégből álló konzorcium fogja gyártani Európában, melynek bemutatását és forgalmazását 2013-ra tervezik. A videóban is látható prototípust a spanyol Afypaida és a Denokinn építette a MIT közreműködésével.  Az autó árát 12 500 euróban határozták meg, és az egyik kiemelt piaci szegmens lehet az autók bérbeadásával foglalkozó vállalatok, illetve a bicikliprogramhoz hasonló rendszerek, amikor a felhasználók a város különböző pontjain elhelyezett autókat vehetik igénybe.

YouTube előnézeti kép

Forrás: http://www.technologicvehicles.com/en