Öko-drive

Autómilliók

Ha töretlenül fejlődnek tovább, a feltörekvő hatalmak gazdasági növekedése nyomán 2050-re megnégyszereződhet a személygépkocsik száma a világon.

Brazília, India és Kína gazdasági teljesítményének köszönhetően népességük életszínvonala folyamatosan emelkedik, nehéz azonban egyértelműen megállapítani, hogy kik és hányan alkotják a középosztályt. Egy új tanulmány szerint a középosztálybeliek aránya legegyszerűbben az autók mennyiségével mérhető, eszerint ezeknek az országoknak még hosszú utat kell megtenniük, hogy társadalmuk jelentős része jólétben élhessen. Amíg az Amerikai Egyesült Államokban 1000 lakosból 900 rendelkezik saját járművel, addig Brazíliában 200, Kínában 34, Indiában 12 fő.

A gyors fejlődés viszont lehetővé teszi a gyors felzárkózást: egy másik tanulmány alapján a világon a személygépkocsik száma 2050-ig 375%-kal nőhet, és az új autók elsősorban a már most is a szmoggal küzdő São Paolo, Sanghaj és Moszkva lakosainak tulajdona lesznek.

Ahogyan Kínában 2005 és 2008 között kétszeresére nőtt a személyautók száma, elképzelhető, hogy ugyanez történik más rohamosan fejlődő országokban is. Több autó pedig több kibocsátott szén-dioxiddal és egyéb káros anyaggal, nagyobb egészségügyi kockázatokkal és sűrűbb szmoggal jár.

Forrás: http://www.treehugger.com