Öko-drive

Hol van már a 2107?! Elektromos Lada Oroszországból

Bár többször halálhírét keltették az orosz AutoVaz konszernnek, a cég nagyon is virul. A Moszkvai Nemzetközi Motor Show-n még egy elektromos személyautót is bemutatottak, mely a latinos El Lada nevet kapta.

Oroszország továbbra is életben tartja a nagy múltra visszatekintő gyárat, és most azt is demonstrálták, hogy van élet a kocka Ladán túl: a Kalina alapjaira épülő elektromos koncepciót lepleztek le Moszkvában.

A gép a gyári adatok szerint 150 kilométeres hatótávval rendelkezik, a végsebessége pedig eléri a 130 km/órát. Az AutoVaz állítása alapján egy este leforgása, azaz 8 óra alatt lehet 100 százalékos állapotúra tölteni az akkumulátorokat – hagyományos hálózatról.

Az AutoVaz tervei szerint először taxiként fognak bevetni pár darabot Stavropol környékén, és az ott nyert tapasztalatokra támaszkodva döntenek egy kisebb széria gyártásáról. Mindez csak spekuláció, de a cég terveinek nagy lökést adhat a nyugati kapcsolat: az AutoVaz szorosan együttműködik a Renault-val, és franciáknak komoly tapasztalata van az elektromos mobilitás terén.

Dmitrij Medvegyev lelkes támogatója volt az orosz autóiparnak, és az El Lada sorsát is könnyen befolyásolhatja az, hogy a pozícióját visszafoglaló Vlagyimir Putyin mennyire érdeklődik az elektromos gép sorsa iránt.

Forrás: Lada