Öko-drive

Csak idő kérdése, és jön a teljesen elektromos Forma-1?!

Ezt állítja Nick Fry, a Mercedes F1-es csapatának vezérigazgatója. A szakember szerint nem az a kérdés, hogy lesz-e elektromos Forma-1, hanem az, hogy mikor.

Múlt héten jelentették be a Formula E Holdings bejegyzését, mely megkapta az FIA-tól a 2014-ben startoló elektromos bajnokság kereskedelmi jogait. Tíz csapat indítását tervezik, istállónként két versenyzővel. Egyelőre nem tudni, hogy kiket érdekelne az új széria, melyet nagyvárosokban fognak bonyolítani, de a McLaren Mercedes csapatfőnökének tetszik a projekt:

„Úgy gondolom, hogy elég nagy az érdeklődés iránta… Ez olyasmi, melyben öröm lenne részt venni, tehát nyilvánvalóan figyelemmel kísérjük jelen pillanatban. Kit tudja, talán bele fogunk vágni”- fejtette ki a Reuters-nek.

„Figyelemmel kísérünk minden ilyen dolgot. Szerintem ez egy jó kezdeményezés, és nagy öröm lenne a részvétel bármilyen formája.”

A McLaren Mercedes komolyan számol a környezetvédelemmel, és legalább a pályán kívül igyekszik zöldebbé tenni a működését: a wokingi istálló volt az első F1-es alakulat, mely kiérdemelte a széndioxid-semleges jelzőt. 2014-től elméletileg a Forma-1-be is beköszönt a hangtalan működés, még ha csak részben is: a boxutcában kizárólag elektromos üzemmódban fognak közlekedni az 1.6 literes V6 turbókkal hajtott gépek.

Whitmarsh nemrég elmondta, hogy a családjával együtt kipróbált egy Nissan Leafet, és miközben ő hátborzongató élménynek tartotta, a gyerekei imádták:

„Nem az olyan öreg gazembereket kell meggyőznünk, mint amilyenek mi is vagyunk”- mondta mosolyogva. „A jövőbe kell tekintenünk, és a sportnak szociálisan relevánsnak kell lennie. Rohamosan tartunk abba az irányba, hogy csendes autóink legyenek, és úgy gondolom, hogy a közeljövőben nagyon sok izgalmas dolog fog jönni a McLaren részéről, melyek ezekkel a kihívásokkal függnek össze.”

Nick Fry, a Mercedes AMG vezérigazgatója még a 70-es években dolgozott ki egy tanulmányt a Ford számára az elektromos autókról, és mint elmondta, szerinte is csak idő kérdése a technológia térnyerése az F1-ben:

„Szerintem elkerülhetetlen, hogy elektromos szériává fog válni”- mondta Fry a Reuters-nek.

„De a kérdés az, hogy ez 10 vagy 20 éves távlatban van-e? Mivel egyre több elektromosságot állítanak elő szél és más természetes erőforrások segítségével, biztos vagyok benne, hogy a motorversenyzés és az utcai autók is ebbe az irányba fognak menni. De ez egy hosszú folyamat lesz. Nem egyik napról a másikra fog bekövetkezni.”

Fry elmondta, hogy a Forma-1 ideális környezet lehet az elektromos technológiák tesztelésére:

„A technológia már ma is adott ahhoz, hogy egy elektromos pályát helyezzünk el a felszín alatt, és az autót tölteni lehet, miközben az rajta halad. Ez olyasvalami, mint egy óriási Scalextric”- tette hozzá.

„Olyan biztos, mint hogy az eszemet tudom, hogy valaki meg fogja csinálni, és lehetővé fogja tenni az autók számára, hogy normális hosszúságú versenyeket teljesítsenek. Kezdetben kísérleti szinten fog zajlani, de előbb vagy utóbb egy rendes versenypályán fog mindez történni”- zárta a szakember, akinek a csapata még a Brawn GP-s időkben dolgozott a Formulec Formula E prototípuson.

Fotó: Mercedes AMG/F1-Live