Öko-drive

Sonomában egyből rekordot döntött az együléses sportgép

A KleenSpeed EV-X11 már korábban is megdöntött egy rekordot Laguna Secában, és múlt pénteken egy újabb helyszínen bizonyította a rátermettségét. A KleenSpeed tulajdonosa abban bízik, hogy a technológia sikeresen fog szerepelni a közutakon is.

Timothy Collins az alapítója és a vezérigazgatója a KleenSpeed Technologies Inc. nevű cégnek, mely Kaliforniában, a sok sikeres és fiatal kezdeményezésnek helyet adó Szilícium-völgyben található. Öt éve kezdtek el dolgozni az együléses sportkocsi prototípusán, melyhez lítium ion akkumulátorok biztosítják az energiát.

„Az első autót, melyet kifejlesztettünk, titokban teszteltük négy évvel ezelőtt Nevadában, egy titkos pályán. Majd vettünk egy másik autót, és végül megvettük ezt az autót, és átalakítottuk”- idézte Collinst a pcworld.com.

„Mindegyik autó eltérő rendszerrel rendelkezett, és minden autó segítségével tanultunk a megpróbáltatásokról”- tette hozzá. „Van egy másik autónk is a tervezőasztalon.”

Az EV-X11 egyetlen, már meglévő versenykategóriába sem illeszthető be, de a cégtulajdonos nem is kívánja nevezni a gépet:

„Ha egyszer kifejlesztettél egy rendszert a versenyautókhoz, akkor azt átviheted a személyautókba is. Októberben előállunk egy személyautóval is, de nem értékesítés céljából; ez egy tesztautó lesz, melyben egy 240 kilométeres hatótávot lehetővé tevő akkumulátor csomag lesz, és egy teljesen új rendszer. Minden olyan technológia benne lesz, amit kifejlesztettünk.”

Az EV-X11 1 perc 35 másodperc 99 század alatt teljesítette a Sonoma Raceway-t, és a 200 kilogrammos többletsúly ellenére átlagban mindössze 3-4 másodperccel volt lassabb a hagyományos hajtású versenygépekhez képest. A zöldre festett autó ezzel rekordot állított fel a 4 kilométer hosszú pályán az elektromos kategóriában.

YouTube előnézeti kép