Öko-drive

Győzelmet aratott a hibrid Toyota: „Nyomtuk, mint az őrültek”

Célba ért a Toyota hibrid projektje, miután Alex Wurz és Nicolas Lapierre a pole-ból rajtolva megnyerte az FIA WEC ötödik versenyét Brazíliában. 1999 után ez volt a japán cég első győzelme olyan bajnokságban, melyet a Nemzetközi Automobil Szövetség rendez.

A Toyota hatalmas tervekkel tért vissza az FIA endurance világbajnokságába, és egyértelmű célja volt, hogy megtörje az Audi dominanciáját. Ha Le Mans-ban ez még nem is jött össze – csak pár kör erejéig – ezen a hétvégén igen: a 7-es rajtszámú TS030 hibrid elsőként haladt át a célvonalon a hatórás futam végén.

A Toyota utoljára 1992-ben nyert endurance futamot Monzában a TS010-zel, és a gyártó azóta várt az újabb nemzetközi sikerre.

A korábbi Forma-1-es versenyző és BMX-világbajnok Alex Wurz rendkívüli örömmel nyilatkozott a győzelmet követően:

„Büszke vagyok rá, hogy a Toyota versenyzője vagyok. A Toyota egy hihetetlen hibrid technológiát fejlesztett ki, és szerintem ma megmutattuk ezt”- mondta az osztrák versenyző a csapat hivatalos sajtóanyagában.

„A mi Toyota HYBRID System – Racingünk egyszerűen kiváló volt. Tetszik Interlagos is, mivel ez egy olyan pálya, ami nagyon különleges nekem, szóval remek érzés itt nyerni a Toyota Racing színeiben – mindössze a harmadik versenyen. Nem volt könnyű, és nyomtuk, mint az őrült.”

Wurz francia csapattársa szintén emelkedett hangulatban volt a győzelmet követően: „Ez egy fantasztikus győzelem volt az egész csapatnak. A kezdetektől tudtuk, hogy egy gyors autónk van. Miután már Le Mans-ban is vezettünk, tudtuk, hogy a megbízhatóságon kell dolgozni. A Silverstone-i dobogó után pedig azt, hogy a fogyasztáson. Megcsináltuk. Ez egyszerűen gyönyörű.”

Fotó: Toyota Hybrid Racing