Öko-drive

Lassan beindul az elektromos autók piaca

Majdnem negyedével csökkent a széndioxid-kibocsátási átlagérték az idén újként eladott autóknál.

Az adatot a brit kormány tette közzé a második negyedévi brit értékesítésekről és a csökkenést az első negyedévi eladások összesített kibocsátási értékéhez mérte.

A csökkenés egyébként 42 g/km-nek felel meg – derül ki a cleantechnica.com portál jelentéséből. A fantasztikus eredmény nem csupán annak köszönhető, hogy fokozottan szorítják rá az autógyártókat a kisebb kibocsátású járművek gyártására, hanem annak is, hogy megugrott a részben vagy teljesen elektromos autók eladása Nagy-Britanniában.

Az eladások ezeknél tavaly januártól vettek lendületet. Akkortól lépett ugyanis életbe a brit kormány vállalása a vételár 25 százalékának viseléséről, bár a legnagyobb visszatérítési összeg 5 ezer font lehet.

A múlt év első felében még 680 elektromos autót adtak el a szigetországban, az idén ugyanekkor kereskedői adatok szerint már 2 ezer darab (más statisztikák szerint is 1700 darab) körül álltak a kedvezményezés bevezetésétől az eladások.

Nem sokat ront ezen a kedvező adaton, hogy a kormányzat nem csak a magánvásárlóknak, hanem a vállalkozásoknak is fedezi a vételár negyedét, és az sem, hogy ezt az „ingyenpénzt” a hidrogén üzemű autókra is adják. Utóbbiakból ugyanis gyakorlatilag alig van jármű a piaci kínálatban.

Tisztán elektromos, illetve hibrid új személyautókból jelenleg tíz különböző modellt kínálnak Nagy-Britanniában.