Öko-drive

Ilyen lesz, ha Dredd bíró megjelenik a közutakon

A Renault Trucks egy különleges koncepciót mutatott be a hannoveri IAA-n. A francia cég mindent az aerodinamikának és az alacsonyabb fogyasztásnak rendelt alá a CX/03 nevű nyergessel. Mozgásban Dredd bíró!

A kamionok terén egyelőre nagyon nehéz elképzelni azt, hogy elektromos vagy egyéb alternatív hajtással váltsák ki belsőégésű motorokat, így marad a fogyasztáscsökkentés és a minél hatékonyabb aerodinamika. Utóbbit természetesen az alacsony fogyasztás szolgálatába lehet állítani.

A CX/03 nemcsak hatékony és előremutató, de fantasztikusan is mutat. A vontató minden egyes eleme a hatékony aerodinamika és minél kisebb légellenállás jegyében született. Leglátványosabb jellemzője az orrészen kialakított spoiler, mely a tempó emelkedésével lecsúszik, és eltakarja a szénszálas műanyagból és alumíniumból készült hűtőrácsot, ezzel csökkentve a légellenállást. A szélvédőt 12 fokos szögben döntötték meg, hogy a nyerges tényleg hasítsa a levegőt.

A tervezők igyekeztek minél kisebbre alakítani a visszapillantókat, és a kerekeket is leburkolták a kedvezőbb Cw mutató érdekében. A CX/03 több helyen is mozgatható légterelőket kapott: a pótkocsi és a kabin közötti részt automatikusan eltakarják a spoilerek, de manőverezésnél visszahúzódnak, hogy ne akadályozzák a forgolódást.

A vontató alján kis kötényeket helyzetek el, melyek szintén pozíciót váltanak nagy sebességnél. A pótkocsinak könnycseppre hajazó formát álmodtak, és látványos légterelők vannak az ajtók körül.

YouTube előnézeti kép

Fotó: Renault