Öko-drive

Zöldül a Lambo: Hat hengerre kapcsol az Aventador

Szépen lassan és fokozatosan, de a szupersportkocsiknál is beköszönt az egyre tudatosabb gondolkodásmód. A 2013-as Lamborghini Aventador LP700-4-et start-stop automatikával szerelik fel, és a V12-es motor „tápos” üzemmódra vált, ha nincs szükség a maximális teljesítményre.

A világot természetesen nem az fogja megváltani, ha egy 6.5 literes, V12-es motor hirtelen átvált hathengeres üzemmódra, de a szándék és az igyekezet mindenképp elismerésre méltó. A varázslatos és ritkaságszámba menő gép új verziója nemcsak takarékos üzemmóddal gyarapodott az új modellévre, hanem a start-stop rendszerrel is felvértezték, mely a lámpánál automatikusan leállítja a motort, és mindössze 180 milliszekundum alatt ismét aktiválja a gázpedál lenyomását követően.

A henger-deaktiválás 135 km/óra alatt lép működésbe, ha alacsony terhelésnek van kitéve a motor. A két technológia alkalmazása remek lépés volt az olasz cég részéről, mivel a tulajdonosok többsége városi életre „kárhoztatja” a sportkocsikat, és életük nagy részét a zsúfolt negyedekben töltik, előkelő helyek előtt villongva.

A gyári számítások alapján 20 százalékkal csökken a fogyasztás és a károsanyag-kibocsátás, köszönhetően a fent említett eljárások kombinációjának.

Csak hab a tortán, hogy a Párizsi Autószalonon bemutatott új széria fekete kiegészítőkkel lett ellátva, és új Dione felniket, illetve átdolgozott felfüggesztést is kapott.