Öko-drive

INSECT: Szuperintelligens rovar a Toyotától

Párizs helyett a japán Chibában debütált a Toyota Smart INSECT tanulmányautója, de ebben nincs semmi meglepő, ha abból indulunk ki, hogy a kocsi nem mint Toyota, hanem mint a legmodernebb, járműiparban is használható kommunikációs és szórakoztató megoldások gyűjteménye érdekes.

Természetesen az INSECT is elektromos hajtásláncot kapott, de mozgásérzékelőkkel és hangfelismerő rendszerrel is ellátták, ráadásul mesterséges intelligenciával is rendelkező fedélzeti számítógépe arra is képes, hogy előre megjósoljon bizonyos viselkedésformákat.


Mivel az egész tanulmány a kommunikációs megoldások demonstrálására épül, nem mglepő, hogy az INSECT képes vezeték nélküli hálózaton keresztül kapcsolódni mobil eszközeinkhez, vagy akár az otthoni asztali számítógépünkhöz is. Arcfelismerő szoftverrel támogatott kameráival az autó felismeri és üdvözölni is képes tulajdonosát, bár egy zsúfolt parkolóházban szerintem halál ciki, ha az emberre vadul villog és/vagy az ajtajaival hadonászik az autó.

YouTube előnézeti kép

Az otthonunkkal a Toyota Smart Center alkalmazáson keresztül tarthatjuk a kapcsolatot akár a kocsiban ülve is, kezelhetjük a légkondit (az otthonit) és nyithatjuk, vagy zárhatjuk az ajtókat, bár rendes ember az utóbbit nem a kocsiból, hanem a lábtörlőn ácsorogva intézi el. Aztán persze ki tudja, hol tartunk majd 10-20 év múlva…

Forrás: http://autostat.hu