Öko-drive

Veszélyben az F1-es csendes üzemmód: mégsem lesz elektromos hajtás a boxban?!

A Ferrari, a Mercedes és a Renault is szeretné rábeszélni az FIA-t arra, hogy gondolja meg magát, és ne kelljen elektromos hajtást alkalmazni a boxban 2014-től. Az első indok a magas költség, a második pedig a biztonsággal kapcsolatos aggályok.

A fent említett motorgyártók levélben fordultak Jean Todt-hoz, a Nemzetközi Automobil Szövetség elnökéhez, hogy a boxutcára tervezett elektromos hajtás eltörlését kérjék – írja az Auto Motor und Sport. Az új motorformula egyik kitétele, hogy 2014-től csak elektromos üzemmódban közlekedhetnek majd a Forma-1-es autók a boxban, de mindez többletkiadást jelent – és nem is keveset. A Ferrari, a Mercedes, és a Renault nagyjából 90 millió eurót költött eddig az 1.6 literes, V6-os, közvetlen benzinbefecskendezéses turbómotorok kifejlesztésére, melyek hibrid hajtást is kapnak. Mindezt 15 hónappal a tényleges debütálás előtt, és az igazi tesztek még hátravannak.

Az elektromos üzemmód jelentősen megnöveli a szükséges berendezések számát, és ezzel a költségeket is. Miközben az autó lekapcsolt motorral megy, egy rendszernek biztosítania kell rövid távon az egység kenését és hűtését. Ezen kívül még az is nagyon sokba kerül, hogy a motor pontosan a boxutca elhagyása után ismét hadrendbe álljon, és maximális teljesítménnyel éledjen újra. A Mercedes eddig három millió eurót különített el erre a célra. A Ferrari 1.7 milliós költséggel kalkulál, és minden évben további egy millió jelent egy ilyen rendszer biztosítása.

A gyártók azt akarják elérni, hogy Todt mondjon le az elképzelésről – a francia állítólag hajlik rá, hogy 2017-ig elhalassza ennek bevezetését, de ezzel nem spórolnak pénzt a szállítók, mivel párhuzamosan fejleszteni kellene a technikát.

A másik, egyben nagyon fontos szempont, a biztonság. Sokan attól tartanak, hogy a hangtalanul közlekedő autók egyébként elkerülhető balesetekhez fognak vezetni, mivel a szerelők nem hallják, ha érkezik egy jármű a boxban. A másik aggály, hogy a KERS-nek állandóan bekapcsolva kellene lennie, és amennyiben probléma lép fel az akkumulátorban, súlyos áramütést kaphatnak a szerelők, akik megérintik az autókat. 2014-től tízszer annyi energiát kell tárolni, mint manapság, azaz 4 Megajoule-t.  Jelenleg az autók kikapcsolt KERS-szel mennek a boxban, biztonsági okok miatt.”

A német lap szerint az új ökocsomag szemfényvesztés, mivel a boxban alig fogyasztanak az autók, és az igazi spórolást az fogja jelenteni, hogy a versenytávon közel 30 százalékkal kevesebbet fognak „kérni” az új motorok.

Fotó: Sauber F1 Team