Öko-drive

Villámtöltő kerülhet az elektromos Volvókba

Mivel az elektromos autók rákfenéje továbbra is a limitált hatótáv és az akkumulátoraik feltöltéséhez szükséges – a hagyományos tankoláshoz képest – hosszú idő, minden villanyautókkal foglalkozó gyártó azon dolgozik, hogy kiküszöbölje ezeket a kellemetlenségeket.

A Volvónál legutóbb a feltöltés területén sikerült elérni jelentős eredményeket, a svédek ugyanis olyan beépített töltőt készítettek az elektromos C30-hoz, amivel az autó telepeit mindössze 90 perc alatt fel lehet tölteni.

Csak érzékeltetésképp mondom, hogy az arra alkalmas villanyautókat jelenleg leghamarabb 25-30 perc alatt lehet kb. 80%-ig feltölteni, ami ugyan kevesebb mint másfél óra, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy erre csak az ún. villámtöltőknél van lehetőség. Ilyen nagy teljesítményű berendezésből pillanatnyilag egyetlen darab áll rendelkezésre Magyarországon, az Istenhegyi úti MOL kútnál, a Volvo azonban olyan 22 kilowattos, háromfázisú töltőt épített, ami elég kicsi ahhoz, hogy az autóban is el lehessen helyezni.

Ezzel a berendezéssel végre megnyílt az út a valóban villámgyors töltés felé, hiszen a C30-asokat így már bármilyen 400 Voltos, háromfázisú, 32 Amperes aljzatból tölthetjük és a teljes folyamat nem vesz igénybe többet másfél óránál, illetve akkor is használható energiamennyiséghez juthatunk, ha csak 15-20 percre csatlakoztatjuk autónkat.

Forrás: http://autostat.hu/