Öko-drive

Repülőgépek a „javulás útján”

2012.11.10. - 12:11  |  Nincs hozzászólás

Algából vagy a Fülöp-szigeteken őshonos jatropha nevű növényből készül-e majd a repülőgépek által többnyire használt alternatív üzemanyag?

A fenntartható közlekedés kérdéseivel foglalkozó mobilité-durable.org portál szerint a légi ipar éveken belül döntésre jut ez utóbbi kérdésben is, újabb lépést téve a környezetbarátibb légi közlekedés megteremtéséhez.

Addig is a repülőgépek tervezői fáradoznak azon, hogy a repülés költségei, a mérsékeltebb üzemanyagfogyasztás révén csökkenjenek. A fejlesztések ennek kapcsán egyebek között a gépek aerodinamikai tulajdonságainak javítását célozzák. Ez esetben ugyanis a szokásos utazósebesség kevesebb üzemanyaggal is biztosítható. Olyan megoldásokat keresnek, hogy a gépek a jelenleginél hamarabb, jóval kisebb „nekifutással” tudjanak a levegőbe emelkedni. Nem ejtették még Victor Uribe tervét, az A350H projektnév alatt futó delfinformát utánzó repülőgépét, amely a tervező elképzelései szerint gyakorlatilag helyből lenne képes a levegőbe emelkedni.

Az autóiparban már elterjedt elektromos motor koncepciójának átvétele is izgatja a repülőgép-konstruktőröket. A francia Safran cég a gépek szerkezetében végbemenő pneumatikus és hidraulikus mozgatást bízná villanymotorokra, kiváltva ezzel a hagyományos üzemanyagfelhasználás egy részét.

Az amerikaiak, a NASA megbízásából, már keresik a kis zajkibocsátású repülőgép kialakítását. A kutatás ezen vonala a repülőgépek felszállásával kapcsolatos fejlesztésekhez kapcsolódik. Mint ismertes, a repülés ezen kezdeti szakasza jár a legnagyobb zajszennyezéssel. Az elképzelés szerint 2030-ra már csak kis zajkibocsátású gépek kerülhetnének újként forgalomba, melyek üzemanyagfogyasztása is ez időre már jelentős mértékben csökkenne a most forgalomban lévő gépekhez képest.

Rovat további cikkei

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »

Minden eddiginél erősebb elektromos repülőt épít a Rolls-Royce

Minden eddiginél erősebb elektromos meghajtású sport- és műrepülőgép...

2019.01.25. - 12:52 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »