Öko-drive

Autolib ingyen a régi autósoknak

Nem a helyi polgárok, hanem a polgármester és hivatala tiltanák az erősen légszennyező járműveket a sűrűn lakott körzetekből. A „képletet” ez alkalommal – s már nem első ízben – Párizsban vázolták a napokban, és az elképzelések szerint már 2014. őszétől működne a rendszer, ha állami szintű jóváhagyást is kap.

Bevezetésének legfőbb akadálya általában az, hogy az új, korszerű gépkocsik vásárlására anyagiakkal nem rendelkező polgárokat igazságtanul hátrányba hozzák az ilyen döntéssel. Ezért most a párizsi polgármesteri hivatal azzal az elképzeléssel toldotta meg tilalmi tervét, hogy az érintett körzetek hátrányt szenvedő lakosainak ingyenes bérletet ajánlanának fel a szabad használatú, számos ponton igénybe vehető és parkírozási pénzt sem igénylő, ám némi pénzfizetéssel járó (foglalás, üzemanyag) autolib rendszerbe. Ez környezetre nem káros, tiszta üzemű autókat közlekedtet, elektromos autóival járhatnának az öregautós kis jövedelmű helyi lakosok.

Ez azonban csak hab a tortán. Párizs városvezetése már hozott intézkedéseket villamosvonalak nyitására, a kerékpározás megkönnyítésére, és magát az Autolib rendszert is, bár ez számos francia városban működik már, a polgárok környezetkímélő közlekedésének támogatását biztosító lépései közé sorolja. Jövőre már olyan zónákat kezdenek kialakítani, ahol 30 kilométer/óra lenne a maximálisan megengedett sebesség.

2014-től még valamilyen anyagi kompenzációt is ígérnek a kispénzű autós lakosoknak, akiknek járműve a bevezetés idején öregebb lenne 17 évesnél.

Mint az avem.fr járműipari portál írja: a november közepén nyilvánosságra hozott elképzeléseket, amelyeket a ZAPA, azaz a levegőminőségnek elsőbbséget adó akcióövezetek terve francia nevének rövidítése, a párizsi polgármester, mint projektet kérte elfogadásra a francia miniszterelnöktől.