Öko-drive

Alternatív tricikliket próbálgatnak Durhamban

Öt tricikli már gazdára is talált, egy tucatnyival most folynak a közúti kísérletek.

A vállalkozásnál felkészültek arra, hogy egyelőre 100 ilyen járművel próbálják megnyerni a városi vásárlóközönséget a jövő év elejétől.

Vásárlóközönséget annyiban is, hogy a járművel éppen leginkább vásárolni járhatnak gazdáik, mivel fedett helyet is ad egy komolyabb bolti bevásárlás árukészletének fáradság nélküli hazaszállításához, motorja közel 50 kilométert tud egyhuzamban menni. A motor alternatívája viszont a járművel utazó két lába.

A villanymotorhoz, ami egy 88,8 voltos litium akkuból táplálkozik, az energiát – 60 wattnyit – a tricikli tetejét részben borító napelem biztosítja. Lehetővé teszi, hogy egy gallonnyi, azaz bő 4 és fél liternyi benzinnek megfelelő költséggel akár több mint 3 ezer kilométernyit furikázzanak. Ilyen táv letekerése egy „csak bicikliző” polgár számára alig teljesíthető.

Hogy milyen sebességgel, arról nem ír a járművet ismertető arstechnica.com portál, de bicikliről van szó, az ilyen járművek számára megengedett utakon járhat, lett légyen is két első fényszórója, valamint irányjelző lámpái is.