Öko-drive

Bulgáriában terjeszkedik a kínai BYD, és Bogotába szállít elektromos taxikat

A BYD a minap jelentette be, hogy új üzemet épít Bulgáriában, ahol az elektromos buszok és autók mellett hagyományos hajtású személyautókat is gyártani fognak. A gyártó más országokban is megveti a lábát, így Kolumbia fővárosában 49 elektromos taxi lép szolgálatba.

A kínai autógyár egy helyi céggel közösen húzza fel az új üzemet Bulgáriában, és havonta 40-60 elektromos buszt fognak készíteni jövő februártól. Ahogy halad majd az egység fejlesztése, egyre több alkatrészt és összetevőt fognak helyben készíteni: az akkumulátorok és a LED-lámpák előállítását egy fedél alatt akarják megoldani.

Mivel Bulgária az Európai Unió tagja, a járműveket Made in EU logóval fogják ellátni, hogy kecsegtetőbb legyen a származás. A BYD a második kínai cég, mely Bulgáriát választotta: a Great Wall Motor idén februárban avatta fel az új összeszerelő üzemét.

A BYD közben magáénak tudhatja Dél-Amerika első teljesen elektromos taxi flottáját: a cég 49 e6 EV-t biztosított Bogota számára. A járműveket 2013 márciusában fogják üzembe állítani.