Öko-drive

Vonathoz „kötözött” villanymini?

Egy éve európai piaci érkezését ígérték 2013-ra, egyelőre azonban csak tesztelik fogadtatását Németországban.

A nagy és erős autók, a remek autópályák országában talán nem véletlenül a nemzeti vasúttársaság karolta fel a Hiroko nevű összecsukható villanyautó kipróbáltatását a nagyérdeművel.

Ezen belül is Berlinben és a bérautós rendszerhez hasonló, de annál elérhetőbb, egyszerűbb, olcsóbb és kisebb távolságokra kitalált járműmegosztó hálózat keretében, melyek már Európa legkülönbözőbb városaiban működnek és általában kis méretű elektromos autókra, illetve elektromos robogókra, kerékpárokra épülnek.

Németországban a Hirokót elsősorban a vasútállomásokhoz „rendelik”, de a Deutsche Bahn illetékese szerint tervezik az autós hálózat kiterjesztését – írja a cleantechnica.com.

A parányi négykerekű, két személy fuvarozására alkalmas elektromos járművet Baszkföldön fejlesztették ki amerikai szakemberek közreműködésével, hossza még a Smart-ét sem éri el, de mivel első és hátsó részét az utasfülke alá lehet mozgatni, parkoláskor csupán bő másfél méternyi helyet foglal el. További előnye, hogy gyakorlatilag tengelye körül képes megfordulni. Tavalyi beharangozásakor a fejlesztő azt közölte, hogy 3 és fél millió forint körüli áron kerül majd piacra.