Öko-drive

Készül a több mint 1000 lóerős elektromos sportkocsi

Az Európai Közösség 2012 februárjában hirdette ki azt a pályázatot, mely az elektromos járművek technológiáját hivatott promotálni. A győztes az Applus + IDIADA nevű cég lett, és már javában dolgoznak az 1080 lóerős sportkocsi megvalósításán.

A pályázatot két részre bontották: az első pont egy versengésre szánt prototípus megalkotását tűzte ki célul. Ennek segítenie kell „ledönteni a technológiai és szociális korlátokat, és promotálnia kell az elektromos hajtást”. Ebben nyert az Applus + IDIADA. A második részben pedig rendezni kell egy bemutató eseményt, ahol a díjnyertes gépet leleplezik. Itt az Automobil Club Assistencia – RACC lett a befutó.

Az Applus + IDIADA gőzerővel dolgozik a Volar-e fejlesztésén, melynek bemutatója a következő hetekben esedékes. Az elektromos szupersportkocsi kerekeire 1080 lóerő fog rászabadulni négy elektromotor segítségével: a bődületes erőt és a vele járó nyomatékot összkerékhajtással kívánják átvinni az útra. A 100-as sprint 3.5 másodperc alatt meglesz, és a megállásban regeneratív fékezés és kerámia tárcsák fognak segíteni.