Öko-drive

Árcsökkenéssel érkezik a frissített Nissan Leaf

Piaci bevezetésének évében, 2011-ben a LEAF Japánban és világ- valamint Európa-szinten is elnyerte az Év Autója díjat, és világszerte kb. 50.000 darab kelt el belőle. Az összesítve több mint 238 millió km-t a háta mögött tudó LEAF jól példázza, hogy az akkumulátorhajtású autók készen állnak arra, hogy jelentős mértékben hozzájáruljanak a gépkocsik által kibocsátott káros anyagok mennyiségének csökkentéséhez, írja az autostat.hu.

Erőforrása a saját fejlesztésű, kisméretű villanymotor, amelyet az autó elejébe építetek be és az első kerekeket hajtja. A váltóáramú motor teljesítménye 80 kW, nyomatéka 280 Nm, amely 145 km/h végsebesség elérésére elegendő, és az Európai Fogyasztásmérő Menetciklusban mérve 175 km az autó egy akkumulátortöltéssel elérhető hatótávolsága.

A hagyományos háztartási elektromos csatlakozóról a lítium-ion akkumulátor nyolc óra alatt tölthető fel, de a gyorsan bővülő hálózat gyorstöltő berendezéseivel a 30%-os töltöttségű akkumulátor 15 perc alatt tölthető fel a teljes töltöttség 80%-áig, 100%-ig pedig mindössze 30 perc alatt.

A viszonylag magas ár azonban nem csak az elektromos hajtásmódnak köszönhető, hiszen a LEAF igen gazdag felszereltséggel került forgalomba. Az alapfelszereltség részét képező műholdas navigációs rendszer tartalmazza a Nissan különleges telematikai rendszerét, Carwings-t, amely lehetővé teszi az autó tulajdonosa számára, hogy okostelefonján keresztül a távolból szabályozhassa a fűtő- és légkondicionáló rendszert és figyelemmel kísérhesse az akkumulátor töltésének folyamatát.

Az alapkivitel további elemei közé tartozik a hátsó parkolókamera, a gyorstöltő csatlakozó, az Intelligens Kulcs, a LED-es első fényszórók és a Bluetooth-kapcsolódási lehetőség.