Öko-drive

Levegős hibrid a PSA-tól

A hibridüzemű autók piacán az európaiak eléggé lemaradtak, a Peugeot-Citroen (PSA) cég az ádáz küzdelembe levegő-benzin/dízel hibriddel akar éveken belül belépni.

A napokban bemutatták azon koncepció-modelljüket, ahol a tiszta üzemet a sűrített levegő biztosítja, a hagyományos üzemű motor mellett.

A sűrített levegővel működő motor nem vadonatúj találmány, Franciaországon kívül máshol is próbálkoznak vele, bár az elképzelések nem hibridüzemű autókra irányultak. A hibridtől a franciák azt várják, hogy az elektromos és belső égésű motorral kombinált hibrideket szorongathatják meg az autópiacon.

A PSA elképzelése szerint a levegő sűrítését a fékerővel állítják elő, némiképp hasonló helyzetet teremtve, mint a biciklik kerekében. Az elképzelt modell akár tisztán sűrített levegővel is működhetne, bár a fékek használata nélkül nem jutna messzire, ha csak az egyszer feltöltött sűrített levegővel hajtaná vezetője.

A hibrid koncepcióban mindazonáltal a főszerelő a levegőmotor lehetne, egyórás vezetés esetén akár 50 perces munka is juthatna neki – írja az euronews.com.

Ilyen arány mellett a gépkocsi hagyományos üzemanyag fogyasztása töredékére csökkenhet, egy száz kilométeres távra számítva 2-3 liter között lenne, mégpedig városban, hiszen elsősorban ott érvényesülhet a fékkel termelt energia.