Öko-drive

Egy lenyűgöző koncepció a Kiatól

A Kia Motors ezúttal egy lenyűgöző koncepcióval állt elő, mely a DS3 és a Mini modelljét követi a sorban.

Dél-Korea is igent mondott a „zöld technológiákkal” kapcsolatos fejlesztésekre és bővítésekre, melynek részeként most egy újabb futurisztikus és modern autó születhet meg, ami alapjaiban változtathatja meg az ország szerepét a piacon.

A Kia célja, hogy a Provo névre hallgató 4 kerék meghajtású hibrid technológiával felszerelt B-szegmensű modelljét Európában dobja piacra.

Az autókategóriákra használt osztályok eltérőek az Amerikai Egyesült Államokban, Japánban és Európában, de nincs egységes rendszer Európán belül sem. Az amerikai terminológia szerint a kiskategóriás autók a subcompact autók kategóriájába tartoznak, a brit terminológia szerint a kategória neve supermini, a német terminológia többé-kevésbé megegyezik a magyarral, de használatos még Európában a B szegmens kifejezés is ugyanerre a kategóriára. Az Euro NCAP szintén a supermini kifejezést használja.

A rövid tengelytávú (3,8 méter) Provo külsőre leginkább a Citroen DS3-as modelljére hasonlít. Az autót egy 4 hengeres 1,6 literes turbós erőforrást kap, ami 204 lóerő leadására képes.

A hajtásról egy elektromos motor is gondoskodik, mely kombinálható a 4 kerék hajtással. A Kia először kap egy 7 sebességes DCT sebességváltót, mely sportos kivitelt kölcsönöz az autónak. A belső kialakítás is a sportosságot jellemzi, miközben minden a modern technológiáról szól a volán mögött. A világításról pedig egy programozható LED rendszer gondoskodik.