Öko-drive

Képeken a villámgyors Lotus-klón, a Detroit Electric SP:01

Egy elég izgalmasnak ígérkező modellel támad fel a Detroit Electric márkanév: az SP:01 3.7 másodperc alatt van százon, és szériában négyfokozatú manuális váltót kap. A gyártás még idén augusztusban megkezdődik.

Nem véletlen, hogy az SP:01 kísértetiesen hasonlít a Lotus Exige-re: az újjáélesztett Detroit Electric vezetője Albert Lam, a Lotus Engineering egykori vezére. A céget már a 2000-es évek végén megpróbálták újraindítani – akkor kínai segítséggel -, de a projekt végül elhalt. Most annyira komoly a szándék, hogy jövőre teljes modellpalettát ígérnek az idén gyártásba kerülő SP:01 mellett.

Miután a Tesla Roadster gyártása kifutott, az SP:01 folytatja a Lotusra hajazó elektromos kocsik sorát. A kék színben pompázó gép és a Tesla között nemcsak a Lotus-vonal jelenti a közös vonást, mivel a két modell tudása azonos a teljesítményt illetően: 3.7 másodperces százas sprint és 250 km/órás végsebesség. Szériában négyfokozatú kézi váltó jár, de extraként rendelhető ötfokozatú manuális vagy kétfokozatú automata is. Az aszinkron váltóáramú motor 201 lóerőnek megfelelő teljesítmény présel ki magából, nyomatéka pedig 225 Nm. A 37 kWh kapacitású lítium-polimer akkumulátor feltöltése 4.3 órát vesz igénybe 240 Voltos hálózatról. Köszönhetően a fedélzeti töltőnek, ezt bárhonnan el tudjuk végezni, de 13 Amperes hálózat esetében már 8 órára van szükség a teljes töltöttség eléréséhez.

Minden modellre 3 év vagy 50 000 kilométer garanciát adnak, míg a hatótávot 290 kilométerre teszik. A „tisztán elektromos izgalomból” mindössze 299 darabot kívánnak gyártani, és indulóára valahol 31 millió forint környékén lesz. A gyártást természetesen Detroitban fogják végezni. Albert Lam szerint az SP:01 „nemcsak egy mérföldkő a cég történelmében”, hanem „egy jelentőségteljes fejlődés a nemzetközi elektromos autó szektor számára”.