Öko-drive

A magyar kerékpáros jövő

Bár a fővárosban egyre többen választják a kerékpáros közlekedést a magyar kerékpáros kultúra egy korszaka ért véget április 20-án, az utolsó Critical Mass megrendezésével. Nem lesz több tömeges kerékpáros felvonulás - a biciklis közlekedés népszerűsítésének azonban ez nem vethet gátat.

Jelentős állomásához érkezett a fővárosba tervezett közbringa-rendszer, a Bubi megvalósítását célzó projekt: a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kiírta azt a közbeszerzési eljárást, amelynek győztese építi ki és üzemelteti majd az új rendszert. A Bubi, azaz a budapesti kerékpáros közösségi közlekedési rendszer célja, hogy minél többen használják ugyanazt a bringát egy nap.

A Bubit rendszeres és eseti felhasználók is igénybe vehetik majd díj ellenében, azonban az első félóra ingyenes lesz. Az első érintett terület észak-déli tengelye a Margitsziget – Budafoki út, kelet-nyugati tengelye pedig a Déli és a Keleti pályaudvar között húzódik majd. A belvárosi zónában átlagosan 300-500 méterenként lesznek a gyűjtőállomások.

Az OzoneNetwork hétfői Egyenlítő c. műsorának vendége László János, a Magyar Kerékpárosklub (MK) elnöke elmondta a klub fő célja a kerékpározás hazai terjedésének elősegítése, kultúrájának megteremtése. Ennek részeként HÓ24! kampányukkal télen a kerékpárutak hó- és jégmentesítéséért küzdöttek. Céljuk, hogy a havazások utáni 24 órában a teljes hálózatról letolják a havat, lehetővé téve a könnyebb és biztonságos közlekedést.