Öko-drive

Közbringa – félezer városban előttünk hajtanak már

2013.05.01. - 13:23  |  Nincs hozzászólás

A világnak immár legalább félezer városában működik valamilyen szabad közösségi bérkerékpár rendszer. Nem lehet azt mondani, hogy Magyarország „elkapkodta” az itthon közbringa-rendszernek nevezett megoldás bevezetését, hiszen a vele kapcsolatos közbeszerzési eljárást írták csak éppen ki.

A cleantechnica.com amerikai szakportál tudósítójának beszámolója szerint azonban nem hátrány, ha a megfelelő kerékpárutak is megvannak a rendszerhez. Példaként első helyen említi, hogy az amerikai fővárosban a Fehér Ház és a Capitol között már van külön kijelölt biciklisáv, ahol a politikai élet különböző személyiségei kerekeznek nap mint nap turisták társaságában.

További példái között felhozza, hogy a kínai Hangcsu városában ezeket az elkülönített kerékpáros utakat már úgy alakították ki, hogy a tömegközlekedési eszközökön utazók hamar megtalálhassák mindenütt a maguk sávját, ha kétkerekűre váltanak. Itt sem arról van szó, hogy csak magánbiciklivel közlekedhetünk. Hasonló a helyzet sok helyen, még az igen nagy kiterjedésű Mexikóvárosban is. Azaz a közbringa rendszert több helyütt már integrálták a tömegközlekedés vonalaihoz is.

Az egyébként olcsó és környezetkímélő utazást lehetővé tevő bérbicikli rendszer már csaknem félszáz országban és több mint 500 városban működik, így egyszerre a világon már legalább fél millió ember kerekezik vele, több mint háromnegyedük Európában, közülük egy adott időpontban 10 ezer a francia Vélib, 8 ezer a londoni Barclays Cycle Hire rendszer keretében. Vannak országok, ahol a közbringa programok száma meghaladja a százat(Olaszország, Spanyolország), a németeknél 43, a franciáknál összesen 37 ilyen rendszer van. Varsóban tavaly indult a biciklimegosztási program, mostanra 2 és félezer kerékpárt mozgat.

Amszterdam volt az úttörő 1965-ben (!), akkor közlekedni félszáz fehérre festett kerékpárt bocsátottak a város lakóinak rendelkezésére, ingyen. Legmesszebbre viszont a maga rendszerét éppen átalakító dán főváros jutott, igaz 17 éves múlttal. A kerékpár a városi közlekedők 36 százalékát szolgálja ki. A cél az 50 százalék.

Rovat további cikkei

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »

Minden eddiginél erősebb elektromos repülőt épít a Rolls-Royce

Minden eddiginél erősebb elektromos meghajtású sport- és műrepülőgép...

2019.01.25. - 12:52 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »