Öko-drive

A BME Paradicsom Csapata az első helyen végzett az Altrace futam tanulmányautó kategóriájában.

2013.05.14. - 15:00  |  Nincs hozzászólás

„Hiszünk benne, hogy tudunk újat mutatni, és igyekszünk így is tenni” – hangsúlyozta Tóth Miklós csapatkapitány, akit a néhány napja Győrben rendezett, az alternatív hajtású járművek erejét összemérő Altrace verseny kategóriagyőzelme után kérdezett a bme.hu.

A csapat a tanulmányautó kategórián belül az elektromos szekcióban indult, ahol szerencséjük és technikai tudásuk egyaránt szerepet játszott előkelő helyezésükben: maguk mögé utasították többek között a Debreceni Egyetem Műszaki Karának hallgatóit is. A fantasztikus teljesítmény mögött lelkes csapat áll, amelynek tagjai a verseny előtti utolsó pillanatokig szerelték járművüket, Primatot a bokszban.

Köztük volt a csapat villamosmérnöke, Nagy Tamás, aki a boxutcában a két héttel azelőtt eltört kezével is szerelt. Egy technikai probléma miatt ugyanis nem tudtak elindulni az időmérő edzésen, ez pedig azzal a szankcióval járt, hogy az utolsó helyen állhattak csak a rajthoz. Ám az első kanyarhoz érve már a második helyre küzdötték fel magukat, majd átvették és meg is tartották a vezetést – tudtuk meg a csapatkapitánytól.

Tóth Miklós elmondta, hogy ez volt az első, nem egyetemisták számára rendezett verseny, amin részt vettek, bár a kategóriájukban többnyire így is egyetemisták neveztek. A teljes kategória nagyjából harmadát tették ki a közvetlen vetélytársak, akik ugyanilyen technológiával, akkumulátorral, napelem nélkül indultak. Ennek ellenére egyértelmű technikai fölényük volt. A kormányművünk optimalizációjának köszönhetően – hangsúlyozta a csapatkapitány – a sofőrünk, Bartalus Dávid, aki nélkül nem nyerhettünk volna, úgy vehette be a kanyarokat, hogy gyakorlatilag nem használta a fékpedált.

Ezzel sok energiát tudtunk megtakarítani, és a fékenergia visszatáplálást sem kellett beépítenünk, ami szintén pluszsúly, azaz energiaveszteség lett volna – magyarázta Tóth Miklós. Így sikerült legyőznünk egy, a miénknél kb. 3-szor nagyobb teljesítményű autót – jelentette ki. Akinek zseniális kormányművünket köszönhetjük, Hahner Krisztián szaktársunk – emelte ki egy újabb csapattag érdemeit a csapatkapitány.

A cikk folytatódik itt...

Forrás: http://www.bme.hu

Rovat további cikkei

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »

Minden eddiginél erősebb elektromos repülőt épít a Rolls-Royce

Minden eddiginél erősebb elektromos meghajtású sport- és műrepülőgép...

2019.01.25. - 12:52 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »