Öko-drive

Egy konszern százezer villanyautója

A Renault-Nissan járműipari óriás vezetője úgy becsüli, hogy az év végére a francia-japán páros elektromos autó eladásai elérhetik a 100 ezer darabot.

Ez azt is jelentené, hogy az első autógyártók lennének a világon, akik teljesítik ezt az értékesítési számot.

Meglehetősen optimista a becslés – derül ki a francia sajtóból. A La Tribune című üzleti lap a fenti bejelentés napján közölte, hogy a nagy reményekkel piacra dobott Zoé, a Renault elektromos kisautója elég szerényen fogyott: fő piacán, Franciaországban bő két és fél ezret adtak el belőle eddig az idén.

A Zoé gyártását eredetileg úgy tervezték, hogy potenciálisan évi 150 ezer darab is készülhet belőle.

Kérdés, mit tesznek az eladások felkurblizására, hiszen a Renault-Nissan páros összesen mintegy 4 milliárd eurónyi pénzt ölt elektromos autógyártási programjába.

A Nissan Leaf nevű elektromos modelljének havi eladási statisztikái 2,2-2,3 ezer körül alakultak áprilisban.

A Renault teljes elektromos palettájának darabjaiból (beleértve a Twizzy, Kangoo, Fluence modelleket) eddig bő 25 ezer talált gazdára, mintegy két év alatt.

Reményeket fűztek az elektromos autók gyors feltöltésére technológiát kifejlesztő Better Place vállalkozáshoz, hiszen a villany üzemű autók terjedésének egyik gátja a lassú feltöltés, a korlátozott menettávolság és a töltőhelyek relatív ritkasága mellett. A friss hírek szerint a Better Place cég becsődölt.