Öko-drive

Ismét a Seat Leon és a Verde program

A Martorell SEAT gyár Technológiai Központja adott otthont a spanyolországi elektromos autózás fejlesztését célzó CENIT VERDE program záró konferenciájának.

Az ebben részt vevő 16 magán- és 14 állami cég mintegy 800 munkatársa négyéves kutatási periódus után összegezte az autózás, az infrastruktúra és az energia szektor fenntarthatósági alternatíváit.

Ez a program ugyanis új területeket tárt fel az elektromos akkumulátorok-, az újratöltési rendszerek infrastruktúrájának-, valamint a járművek elektromos rendszerekhez történő kapcsolódásának kutatásában. A CENIT VERDE rendszerben résztvevő vállalatok – olyan nagy cégek mint az Iberdrola, a Siemens, a Cobra, az Endesa, vagy éppen a SEAT – saját területükön is értékes tapasztalatokra tettek szert ezen területek tanulmányozása és fejlesztése során.

A spanyol Gazdasági- és Versenyképességi Minisztérium által támogatott esemény egyik fő érdekessége a SEAT Leon Verde prototípus, mint az elektromos autózás spanyolországi folyamatainak újabb állomásaként történő bemutatkozása volt, mely részben a CENIT VERDE program alternatíváit is egyesítette az új Leon alapjaira épített autóban.

A SEAT Leon Verde aggregátorai egy 75 kW-os nulla kibocsátású elektromotor, és egy 1.4 literes, 90 kW-os TSI erőforrás, melyek egy hatsebességes váltóval szerelt autót hajtanak. Az autó 50 kilométeres távolságot tud megtenni kizárólag az elektromos hajtás alkalmazva, melyben a spanyol Ficosa cég által fejlesztett 8,8 kW-os akkumulátor segíti, és új fejlesztésű hűtési rendszere gondoskodik a megfelelő hőkezelésről.