Öko-drive

A káros szenvedélyeket lovagolja meg a bioipar?

A dohányüzletnek ad biztosabb túlélési esélyt az Egyesült Államokban az a program, amely bioüzemanyag előállításának lehetőségeit kutatja dohánylevélből.

A dohány felhasználása csökken a dohányzás visszaszorulása miatt, ezért is érdemes a termesztésből élők számára más lehetőségeket kínálni. A dohánnyal gyakran együtt emlegetett szesznek az ipara is felfedezte már a bio hasznosítás módozatait az országban – írja a renewableenergyworld.com.

A portál közlése szerint azt kutatják, hogy miképp lehetne közvetlenül – azaz nem mikroorganizmusokkal folyó redukcióval – a dohánylevélből kinyerni az üzemanyagot, mely vizsgálatokhoz speciálisan génkezelt dohányt használnának. Fontos szempont, hogy a leveleket, melyek a hagyományos terménynél jóval könnyebbek lehetnek, nagyon hatékonyan tudják majd felhasználni.

Ennek alapján készültek olyan becslések már, miszerint körülbelül ezer hektárról igen nagy mennyiségű, több mint 4 millió liternyi bioüzemanyagot nyernének ki.

A portál szerint algák génjeit vinnék be a dohánylevelek „szövetébe”, mely által magában a dohánylevélben jelenne meg az olaj és onnét közvetlenül vonnák ki. A folyamatot laboratóriumi szinten sikerrel elvégezték már, de a végtermék egyelőre nem versenyképes még a bioetanollal.

További feladat, hogy a jelenleg a dohányfarmokon jellemzően körülbelül 7 ezres hektáronkénti növényszámot a sokszorosára növeljék.