Öko-drive

Nissan: Felavatták a siófoki villámtöltőt

2013.07.24. - 15:45  |  Nincs hozzászólás

A NISSAN és Siófok önkormányzata Siófok belvárosában, a Városház téri felszíni parkolóban adta át a telepített elektromos autó villámtöltő berendezést.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni milyen forradalmi lépés ez a magyarországi elektromos autózás történetében, hiszen ezzel megnyílik a balatoni régió a villanyautó tulajdonosok számára.

Magyarországon ez a harmadik villámtöltő egység, amely nem keverendő össze a 220 voltos töltőoszlopokkal, melyek egy lemerült autót 8-12 óra alatt képesek csak feltölteni. Ez a villámtöltő 400 voltos egyenárammal (és 125A-rel) mindössze fél óra alatt „villanyozza fel" az elektromos autókat, ami lehetővé teszi, hogy a tipikus 150 km körüli hatótávot egy kávészünet ideje alatt megduplázzák a villanyautósok.

A siófoki villámtöltő csak a kezdet: a hasonló berendezések magas árának ellenére, a Nissan tervei szerint egy éven belül országszerte akár harmincnál is több villámtöltő kezdi majd meg működését. Az ambiciózus tervek a Nissan európai villámtöltő adományozó programjának részét képezik, melynek keretein belül a Nissan az erre nyitott önkormányzatokkal vagy cégekkel publikusan hozzáférhető töltőállomásokat létesít. Az együttműködésben a Nissan biztosítja a berendezést, míg a partnerei a telepítés és üzemeltetés költségeit állják. A kezdeményezés nem csak a villanyautózás alapjait fekteti le egy adott régióban, de egyben állásfoglalás is a környezeti és társadalmi érdekek, értékek mellett.

Így történt ez Siófok városában is, ahol a gyorstöltő beüzemelése mellett - a norvég Oslo és más európai városok példáját követve - az önkormányzat ingyenes parkolást is biztosít az elektromos autók számára. Remélhetőleg sokan követik majd a város példáját és felismerik az elektromos mobilitásban rejlő óriási lehetőségeket. Az elektromos járművek, mint például a többszörös díjnyertes Nissan LEAF, nemcsak jelentősen olcsóbban üzemeltethetők (kb. egy dízel gépkocsi km költségének ötödéből), mint a hagyományos autók, de teljesen mentesek a kipufogógázoktól és halkan suhannak az utakon, ezzel jelentősen javítva a levegő minőségét és a települések zaj-szennyezését.

Rovat további cikkei

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »

Minden eddiginél erősebb elektromos repülőt épít a Rolls-Royce

Minden eddiginél erősebb elektromos meghajtású sport- és műrepülőgép...

2019.01.25. - 12:52 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »