Öko-drive

Villámtöltő hálózatot fejleszt a Nissan Hollandiában

A Nissan támogatásával országos töltőhálózat épül. A világ piacvezető elektromos járművének számító LEAF japán gyártója, a Nissan üdvözli a bejelentést, mely szerint Hollandiában egy több mint 200 EV-töltőállomásból álló hálózatot alakítanak ki.

 A pontok mindegyikét számos villámtöltővel szerelik fel, amelyek több szabványnak is megfelelnek majd. A Fastned múlt héten bejelentett kezdeményezésének köszönhetően az ország 16,7 millió lakosa számára 50 kilométeren belül elérhetővé válik egy 50KW-os többszabványos töltő, amelynek segítségével mindössze 15-30 perc alatt feltölthető lesz az elektromos járművek akkumulátora. A LEAF-tulajdonosok jelenleg rendszerint otthon töltik fel autóikat, de az új gyorstöltési infrastruktúra lehetővé teszi számukra, hogy autóikat napközben gyorsan feltölthessék, így hosszabb zéró emissziós utakat tehetnek meg.

Robert Lujan, a Nissan Hollandia ügyvezető igazgatója elmondta: „Nagyon elégedettek vagyunk a tervekkel. Hollandia két éve, azaz a Nissan LEAF megjelenése óta elkötelezett támogatója a zéró-emissziós mobilitásnak. Biztosak vagyunk benne, hogy az elektromos járművek forradalma a jövőben még inkább felgyorsul.”

„Az országban már ma több mint 90 villámtöltő pont működik. A főutak mentén felállítandó további 200 villámtöltő állomásnak köszönhetően azonban az elektromos járművek tulajdonosai már nagyobb távolságokat is megtehetnek majd anélkül, hogy az újratöltés miatt aggódniuk kellene. A Nissan teljes mértékben támogatja a többszabványos töltők felállítását, és reményei szerint hamarosan Európa többi része is követi majd a holland példát, jelentősen javítva ezáltal a levegő minőségét a következő generációk számára.”

Idén március végéig az országban több mint 3000 nyilvánosan elérhető hagyományos, és további 1229 korlátozott nyilvános hozzáférést nyújtó töltőpontot állítottak fel. Az üzemeltetők között létrejött roaming megállapodásoknak köszönhetően pedig a holland elektromosjármű-tulajdonosok töltőkártyájuk segítségével ma már egyszerűen elérhetik a teljes országos hálózatot.

A holland villámtöltő hálózat felállításáról szóló bejelentést megelőzően Észtországban átadtak egy 158 villámtöltővel működő, országosan lefedett hálózatot, mely idén további 6 állomással egészülhet ki.

A holland tervekhez hasonlóan az észtországi többszabványos töltőállomásokat is az ország főútvonalai mentén helyezték el, egymástól mintegy 40-60 km-es távolságra,de megtalálhatóak a több mint 5000 lakosú nagyobb városokban is.

„A Hollandiában és Észtországban felállított kiterjedt, többszabványos villámtöltőhálózatok egyértelműen jelzik, hogy a Nissan LEAF és az ahhoz hasonló tisztán elektromos járművek zéró-emissziós mobilitása már nem vágyálom, hanem maga a valóság” – tette hozzá Lujan.

A holland projekt 2013 szeptemberében indul, és várhatóan 2015-ben fejeződik be.

A Nissan Európában A Nissan rendelkezik a tengerentúli gyártóvállalatok közül az egyik legátfogóbb európai jelenléttel. A helyi tervező, kutató-fejlesztő, gyártó, logisztikai, valamint értékesítési és marketing szervezeteiben több mint 14 500 alkalmazottat foglalkoztat. A tavalyi évben a Nissan angliai, spanyolországi és oroszországi gyárai több mint 695 000 járművet állítottak elő, köztük mini családi autókat, díjnyertes crossovereket, szabadidő-autókat és haszongépjárműveket is. A Nissan jelenleg 24 különböző innovatív terméket kínál Európában, és célja, hogy megszerezze az első számú ázsiai autómárka helyét Európában.

A Nissan Motor Co. vállalatról
A Nissan Motor Co., Ltd., Japán második legnagyobb autóipari vállalata, amelynek központja Yokohamában, Japánban található. A Nissan Motor Co., Ltd. a Renault-Nissan Alliance tagja. Világszerte több mint 267 000 alkalmazottjával a Nissan több mint 4,9 millió járművet értékesített és 9,6 billió jen (116,16 milliárd amerikai dollár) bevételt ért el a 2012-es pénzügyi év során. A Nissan 60 különböző modellt gyárt a Nissan és az Infiniti márkanevek alatt. 2010-ben a Nissan útjára indította a Nissan LEAF-et, és továbbra is vezető szerepet tölt be a zéró-emissziós mobilitás terén. A LEAF volt az első tömeggyártásban gyártott, világszerte értékesített teljes mértékben elektromos autó, jelenleg pedig minden idők legkeresettebb elektromos járműve.