Öko-drive

Izmozik az amerikai elektromos álom, a Tesla Model S

A Tesla újabb és újabb határokat szel át az elektromos autójával, mely időközben az egyik legnépszerűbb modell lett a piacon.

A Tesla Model S az egyik legnépszerűbb elektromos autó a piacon, mely a jövőben új hajtáslánccal egészül ki. Az elektromos autó rajongói rendkívül boldogok lehetnek, hiszen a Tesla megerősítette, hogy az autó immár összkerékhajtásban is elérhető lesz.

A 85 kWh kapacitású akkumulátorral felszerelt változat hatótávolsága közel 500 kilométer, miközben az összkerékhajtással 4,4 másodperc alatt gyorsul fel 100 km/órára, amivel néhány sportautót is meg fog szorongatni. A végsebessége azonban továbbra sem megy 200 km/óra fölé, de még emiatt sincs szégyenkezésre oka a modellnek. Az igazi élvezetet 100 és 130 km/óra között nyújtja az autó, mely abban a tartományban valóban egy vadállatnak tűnik.

További jó hír a potenciális vásárlók számára, hogy a gyár 8 éves garanciát vállal a telepekre. Az első vásárolók nyáron kapják meg az új Tesla Model S kulcsait.

Szintén a Teslához köthető hír, hogy a gyártó leszállította az első Model S-t Európában. Az autó kulcsait az a Frederic Hauge vehette át, aki Norvégia villanyautós közlekedésének egyik nagy úttörője. Hauge még 1989-ben vásárolta meg az első elektromos autóját, és azóta mindez a szenvedélyévé vált.

Érdekesség, hogy a villamos járművével rendszeresen fizetés nélkül hajtott át az autópályás kapukon, ami miatt később lefoglalták az autóját. Az úriember később rendezte a számlát, miközben nagy ellen-kampányba kezdett, aminek az lett a vége, hogy a norvég kormány eltörölte az útdíjat az elektromos autók számára.

Mindez, ha nem lenne elég, a Tesla az óriási részvénynövekedés miatt úgy döntött, hogy belép a kínai piacra, ahol szintén hatalmas népszerűségre tehet szert. A Tesla az elmúlt három hónapban összesen 5150 járművet szállított le, ami meghaladta a cég által várt 4500 egységet. A gyártó termelési rátája 25%-kal nőtt, így hetente már nem 400, hanem 500 Tesla kerül le a futószalagokról.