Öko-drive

2015-ben érkezik a Toyota hidrogén-meghajtású járműve

A Toyota a jövő technológiáinak egyik legnagyobb zászlóshajója, mely most megerősítette, hogy 2015-ben bemutatkozik a sorozatgyártású hidrogén üzemanyagcellás járműve. Nem titok, hogy az elektromos autók piaca egyre inkább teret hódít magának, ami több gyártót is arra sarkall, hogy valami újba fogjon bele.

A Toyota az FCV-R koncepció alapján építi meg az új járművét. Az alapkoncepció a 2011-es Tokiói Autószalonon mutatkozott be, melynek középpontjában a Toyota közelgő hidrogénüzemű autója áll. Ezzel a mérnökök jelentős költségcsökkentést és megbízhatósági növekedést érhetnek el, miközben az autó hatótávolsága körülbelül 676 kilométer, melynek során nem beszélhetünk CO2, Nox és részecske kibocsátásról.

A legtöbb gyártó úgy véli, hogy az igazi jövőt a hidrogén üzemanyagcellák jelentik. Várhatóan a Toyota lesz az első, mely piacra küldi a sorozatgyártású hidrogén üzemanyagcellás autóját. Az újdonság 11 és 22 millió forint közötti összegért lehet elérhető.

A Toyota számításai szerint a 2020-as évekre elérhetjük a teljes tömegpiaci kereskedelmi szintet a hidrogén üzemanyagcellás autók esetében. A cél addigra az lesz, hogy éves szinten több 10 ezer ilyen járművet értékesítsenek a piacon.