Öko-drive

Elektromos busz érkezik Budapestre

Szeptember 6-tól Budapesten tesztelhető az első sorozatgyártásban készülő, teljes mértékben elektromos hajtású midibusz, amely a Siemens jóvoltából érkezik Magyarországra.

Az alacsonypadlós kivitelű, zéró károsanyag-kibocsátású, működéséből fakadóan teljesen halk és kipufogógáz-mentes elektromos midibuszt az olasz Rampini gyártja, hajtásrendszerét pedig a Siemens biztosítja. A környezetkímélő elektromos buszt, melynek fenntartási költsége is alacsonyabb, mint a hagyományos dízelbuszoké a bécsi tömegközlekedésben már két vonalon is rendszeresítették. Az elektromos midibusz szeptember 6-án áll forgalomba a 16-os vonalcsoport vonalán és 10 napon keresztül – érvényes menetjeggyel, vagy bérletigazolvánnyal – bárki számára igénybe vehető.

A midibuszt bemutató sajtótájékoztatón Dale A. Martin, a Siemens elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a Siemens több mint 126 éve, az első villamos forgalomba állítása óta aktív résztvevője Magyarország, és azon belül Budapest modernizálásának, és ezt a feladatot a jövőben is kiemelten fontosnak tartja. „A Siemens attól vált a világ egyik legnagyobb iparvállalatává, hogy alapítása óta rendszeresen innovatív megoldásokat kínál a kor kihívásaira. Az egyik ilyen élvonalbeli megoldás a most bemutatott elektromos midibusz is, amely a bécsi rendszerbe állítását követően remélem, a magyar utazók tetszését is elnyeri.”

Dr. Ludvig László, a Siemens Infrastruktúra és Városok szektorának igazgatója hozzátette, világszerte arra törekednek a városok, hogy utasbarát, korszerű és környezetkímélő tömegközlekedési járművekkel pótolják az elhasználtakat – mindezeknek a most bemutatott elektromos busz megfelel. A budapesti forgalomba állítás kapcsán elmondta: a Siemens akár a hazai iparral is kész együttműködni az elektromos meghajtású buszok gyártásában.

Az elektromos midibusz menetrendje, illetve további fontos információ elérhető a Siemens weboldalán.