Öko-drive

Ne tekerd, húzzad: Egy új elektromos kerékpár

Az elektromos kerékpárok piaca egyre nagyobb teret nyer magának, mely új és érdekes prototípusukat eredményez.

Túlzás lenne azt állítani, hogy az elektromos kerékpárok ugyanakkora teret kapnának, mint a négykerekű társaik, de a figyelem ezeket a járműveket sem kerülik el, ami mindenképpen pozitív a jövőbeni projektek szempontjából.

Ezúttal egy argentin kezdeményezésről számolhatunk be, melyben valóban van potenciál. A prototípus két fiatal argentin tervező nevéhez fűződik. Juan Francisco Tibaldi Camoletto és Elian Vranicich egy igazán kreatív és modern kerékpárt tervezett, mely mögött természetesen semmilyen gyári támogatás nem áll.

A képeken jól látható, hogy az akkumulátor az ülés alatt kapott helyet, közel a lábtartó részhez. A projekt különlegessége, hogy az első villára szerelt érzékelő az, ami mozgásban tartja a kerékpárt. A kapcsolat tehát a bicikli orrészében jön létre, ahol egy kis LED-es egységnek köszönhetően folyamatosan figyelemmel tudjuk követni a rendszer töltöttségi szintjét.

Ezen a kerékpáron valóban nincsenek pedálok. Ehelyett csak a gázt kell húznunk és élveznünk az utat. A hajtásról egy 350 Wattos elektromos motor gondoskodik, melynek köszönhetően körülbelül 33 km/órával „száguldozhatunk”, és mindezt kényelmesen. Az e-bike hatótávolsága 40-60 km, ami kimondottan jónak mondható.