Öko-drive

Egy önműködő elektromos autót tervez a Tesla Motors

A Tesla hivatalosan is megerősítette, hogy három éven belül elindítja az autonóm vezetési rendszerrel felszerelt autóját, mely egy újabb mérföldkövet fog jelenteni a márka számára.

A Tesla Motors rendkívül népszerű lett a Model S névre hallgató elektromos típusával, mely immáron Európában is kapható, nemcsak az államokban. A márka vezérigazgatója, Elon Musk a Financial Times lapnak adott interjújában elárulta, hogy a mérnökök egy autonóm vezetési technológián dolgoznak, mely három éven belül piacra is kerülhet.

Az autonóm vezetés nagyobb szabadságot kínál a sofőröknek. Megteremti annak lehetőségét, hogy autó vezetője biztonságosan küldjön telefonjáról vagy egyéb mobil eszközéről szöveges üzeneteket vagy könyvet olvasson, miközben a gépkocsi önállóan halad.

Számos egyéb előny
Annak lehetősége, hogy a sofőr a vezetésen kívül mással is foglalkozhat, számos egyéb előnyt is kínál:
–    Az autonóm vezetéssel megelőzhetők a balesetek és a sérülések.
–    Az autonóm vezetés bizonyos esetekben akár 50 százalékkal is csökkentheti az energiafogyasztást.
–    A forgalom ritmusának javításával csökkenthető az utazási idő.

Fontos megjegyezni, hogy a Tesla saját maga tervezi meg a rendszert, de egyelőre semmilyen részletet nem árult el a márka első embere a projektről. A Tesla korábban tárgyalásokat folytatott a Google céggel egy autonóm vezetési technológia használatáról, de az végül túl drágának bizonyult a vezetőség számára. A fő cél, hogy a megtett kilométerek 90%-át ez a bizonyos rendszer kezelje le, miközben a vezető nyugodtan és kényelmesen ül a volán mögött.