Öko-drive

Viszik, mint a cukrot: a vártnál jobban fogy az i3-as BMW

A Bloomberg számolt be róla, hogy több mint 8000 i3-asra adtak le előrendelést a BMW-nél, miközben az értékesítés csak november 16-án indul Németországban, majd Amerikában, Kínában és Japánban 2014 első felében. Az autó indulóára 10 millió forint felett van, de ennek ellenére nagy a kereslet iránta.

A BMW arra számít, hogy jövőre 10 000 fölé emelkedik a kereslet, és a „keresletnek megfelelően fogják alakítani a kapacitást”. „Amennyiben a kereslet tartja a szintet – és jelenleg úgy tűnik, hogy ez a helyzet -, akkor hamarosan többet kell invesztálnunk”- mondta Eichiner hétfőn egy sajtókonferencián.

Az elemzők szerint a BMW több mint 2 milliárd eurót invesztált az i3 fejlesztésébe, és a gyártás során is különleges technológiákat használnak a környezetvédelem érdekében. A cég célja, hogy a profitot 8 és 10 százalék között tartsák az elkövetkező években, mivel vissza kell nyerni a befektetést. Sascha Gommel, a Commerzbank elemzője szerint „általában véve jó jel az, hogy érdeklődnek az i3 iránt”.

A Wirtschaftswoche arról cikkezett múlt hétvégén, hogy tíz napig szünetelt az i3 gyártása, mivel gond volt a szénszálas elemek kötésével. Eichiner szerint a szállítást nem érintik az olyan problémák, melyek tipikusak egy új modell kigördítésénél.