Öko-drive

Toyota FCV Concept és FV2 világpremier a Tokiói Autószalonon

A Toyota a Tokiói Autókiállításon a jövő mobilitását mutatja be. A vállalat a legújabb üzemanyagcellás jármű mellett négy tanulmányautót is kiállít.

A “Öröm Vezetni, Újra” szlogen jegyében megalkotott tanulmányautók a Toyota jövőképét vetítik elénk: azokat a jövőbeli megoldásokat, amelyek nemcsak a mobilitásra, hanem a vezetés élvezetére is nagy hangsúlyt helyeznek. A kiállított járművek megtestesítik a Toyota azon törekvéseit, hogy az elvárásokat messze túlszárnyaló, egyre jobb autókkal építő módon járuljon hozzá a társadalom működéséhez, írja a holvezessek.hu.

A hidrogénhajtású autók fejlesztésének úttörőjeként számon tartott Toyota bemutatja a 2015 körül bevezetendő üzemanyagcellás jármű egyik megvalósítási tanulmányát, a Toyota FCV Concept modellt. Az autó hatótávolsága legalább 500 kilométer, és a tankolás 3 percnél is rövidebb ideig tart – vagyis körülbelül addig, mint egy benzinmotoros jármű esetében.

A külső dizájn az üzemanyagcellás autók két fontos jellemvonását tükrözi: azt, hogy miközben a rendszer elektromos áramot termel, a levegő vízzé alakul át, és azt, hogy az elektromotornak köszönhetően az autó lendületesen gyorsul. Az autó látványos orr-részén hatalmas légbeömlők láthatók, a levegő vízzé alakulását pedig a karcsú vonalakkal megformált, folyadékra emlékeztető ajtóprofilja és a hullámvonalú tankolónyílás juttatja eszünkbe. A dizájn-téma hátul is folytatódik: az autó hátsó része egy katamarán tatját és a mögötte örvénylő nyomvonalat idézi.

A különleges tervezésű karosszériában kapott helyet a Toyota által szabadalmaztatott kisméretű, könnyű üzemanyagcella-köteg és két, 70 MPa nyomású hidrogéntartály. Az autóban négyen utazhatnak. A Toyota FC Stack kimenő energiasűrűsége 3 kW/L, vagyis több mint kétszerese a mostani “Toyota FCHV-adv” modell üzemanyagcella-kötegének, teljesítménye pedig legalább 100 kW.

Az üzemanyagcellás rendszerhez emellett nagy hatékonyságú feszültség-átalakító is tartozik. A feszültség növelése lehetővé teszi az elektromotor méretének és az üzemanyagcellák számának csökkentését, így a hajtási rendszer kisebb, olcsóbb, ugyanakkor pedig erősebb. Teljesen feltöltött tartályokkal a jármű több mint egy héten át képes fedezni egy átlagos japán háztartás teljes áramigényét (10 kWh).

A Toyota FV2 olyan tanulmány, amely a jövőben is megtestesítheti a Toyota “Öröm Vezetni” filozófiáját – vagyis egy olyan korban, amikor a járműtechnológia már hatalmasat lépett előre. A jármű fizikailag és érzelmileg is kapcsolódik vezetőjéhez, így minél többet használják, annál élvezetesebb a vezetése.

Fizikai kapcsolat: A vezető egy kormánykerék helyett a saját testével irányítja a járművet, előre-hátra, balra-jobbra dőlve. Emellett az autó az intelligens közlekedési rendszeren keresztül más, a közelében haladó járművekkel is kapcsolatban áll, így a Toyota FV2 biztonságosabbá teszi a közlekedést, hiszen sokféle biztonsági információt nyújt, jelezve például a holttérben haladó vagy a kereszteződésben közelítő autókat.

Érzelmi kapcsolat: A Toyota egy folyamatosan fejlődő vezető-autó kapcsolatot képzelt el; olyasfajta bizalmas kötődést és egymás reakcióinak megértését, mint amit a ló és lovasa közt láthatunk. A “Toyota Heart Projektből” származó technológia bevonásával a vezető és a Toyota FV2 együtt fejlődhetnek. A jármű hang- és képazonosító rendszere a vezető hangulatát felismerve és az összesített utazási előzményeket felhasználva úticélokat javasolhat, és a vezetést segítő információkkal könnyíti meg a felhasználó dolgát. A szélvédőre kivetíthető a kiterjesztett valóság (AR)1, emellett pedig tetszés szerint változtatható a karosszéria fényezése és a külső kijelző, még szorosabbá varázsolva ezzel a jármű és a vezető kapcsolatát.

A Toyota egy exkluzív okostelefon-alkalmazást is kidolgozott, amelynek segítségével a felhasználók bepillantást nyerhetnek a Toyota FV2 által kínált élménybe. A ma közzétett alkalmazás ingyenesen letölthető az AppStore2 és a Google Play3 app-platformokról.