Öko-drive

Bérelj hidrogén hajtású autót a Hyundai-tól Amerikában

Az államokban élők már „megvásárolhatják” a hidrogén hajtással felszerelt Hyundai ix35 típusú autó.

A Hyundai legutóbb a Los Angelesi Motor Show eseményen hallatott magáról. A dél-koreai gyártó több modellel is készült az eseményre, de mindközül a legérdekesebb az Európában Hyundai ix35 néven ismert típus volt.

Pár módosítást és kisebb részletet leszámítva az autó a külsejében és a belsejében sem tér el a standard verziótól. A Hyundai ix35-ben dolgozó technika azonban már jelentős különbséget mutat. A rendszer egy elektromotort tartalmaz, mely a kerekeket hajtja, ami a tüzelőanyag-cellás csomaggal egészül ki. Ez a sima elektromos autók akkumulátorait helyettesíti, méghozzá nagy hatékonysággal, és gyors utántöltési lehetőséggel.

A hidrogén hajtású modell a hivatalos adatok szerint több mint 480 kilométer megtételére képes, egyetlen egy feltöltés mellett. Ezen idő alatt az autó egyetlen gramm károsanyagot sem bocsájt ki, csupán vízpárát termel. Az üzemanyagtank feltöltése körülbelül 10 percet vesz igénye, ami nem sokkal több, mint egy átlagos autó esetében, amit benzin, vagy gázolaj hajt.

Érdekesség, hogy a gyártó terve szerint kezdetben az autókat nem vásárolhatjuk meg teljesen. 2014-től tavaszától Los Angeles környékére adnák ki a csomagot, méghozzá bérbe. A körülbelül 600 ezer forintos kaució letétele után havi 110 ezer forintért kaphatjuk meg az autót. A pénzükért cserébe ingyenes hidrogén hajtóanyagot kapunk, valamint folyamatos szervizszolgálatot. Ha az autóval valami gond van, akkor azt a szerelők ingyen megjavítják.

A Hyundai cserébe sok információt és még pénzt is kap az autójáért, mely végeredményben az övé marad.