Öko-drive

Az elektromos együléses Colibri: Viszik, mint a cukrot

A vártnál messze nagyobb az érdeklődés a Colibri névre keresztelt elektromos autó iránt, melyből hamarosan sok típust láthatunk viszont az utakon.

A németek kisautója az idei Genfi Autószalonon mutatkozott be a nagyközönség előtt. A hivatalos tájékoztatás szerint a bemutatás óta már több mint 700 előrendelés érkezett a járműére, ami messze meghaladta a várakozásokat.

A Colibrit elsősorban a könnyed és kényelmes városi közlekedésre tervezték. Az autó hátrányát az együléses kialakítás jelenti, így a rivális Renault Twizy ezen a területen jobbnak bizonyul. Az autót egy 33 lóerős villanymotor kelti életre, mely a mindössze 440 kilogrammos súlyával közel 10 másodperc alatt éri el a 100 km/órát, és mindezt álló helyzetből. A végsebessége körülbelül 120 km/óra. A hatótávolság a városi használat miatt nem túl magas, mely 110 kilométer alatt van.

A rendszer hatékonyságát jelzi, hogy az autó akkumulátorát otthoni hálózatból 20 perc alatt 80%-os állapotra tudjuk feltölteni, ami igazán gyorsnak mondható. A csomag ára relatíve magas az együléses kialakításával, mely kicsivel több mint 2,5 millió forintot jelent. Az akkumulátorok havi bérlése pedig újabb 16 ezer forintba kerül.

A szériagyártás 2015 év végén indulhat be, miközben a gyártó éves szinten körülbelül 17 ezer Colibrit lesz képes legyártani. Egyelőre nem úgy néz ki, hogy ezt a maximumot meg fogja haladni a gyártósor, de az első adatok mindenképpen pozitívak.

Az új elektromos közlekedési eszköz a városban