Öko-drive

Nagyon jól jár az, aki villanyautót vásárol

Norvégia eljutott oda, hogy újautó-piacán már több elektromos autót adnak el, mint benzinest. Ezzel az észak-európai ország átvette az első helyet a világranglistán a lakosság arányához mért elektromos-autótulajdonosok számát tekintve.

Mint a theecologist.com portál írja, a havi elektromos járműeladások volumene meghaladja az 1200-at, zömmel a Nissan Leaf és a Tesla S modellek népszerűségének köszönhetően.

Norvégiában 5 millióan laknak, jelenleg legalább 21 ezer elektromos autó fut az ország útjain. Igaz, az USA-ban már több mint 70 ezer, de ott 310 milliós lakosság él.

A portál szerint a Nissan Leaf modellje a norvégok kedvence, és már nem csak elsősorban fővárosiak a tulajdonosai, hanem az ország szinte minden értékesítési pontján jól fogy.

Úgy számolnak, hogy hamarosan minden 100 norvégiai autóból legalább egy elektromos meghajtású lesz. S a tendencia folytatódhat, ha megmarad a kormányzat bőkezű támogatása az ilyen autók vásárlásához: jelenleg még közel 2 millió forintnak megfelelő kedvezményeket kapnak a vevők. Az elektromos kocsik részre ingyenes a parkolás, kedvezményesek a biztosítási tarifák, ingyenes a kocsi telepeinek feltöltése. Mindezekkel ma „olcsóbb” venni egy Leaf kocsit, mint például egy benzines VW Golfot. Az üzemeltetésében körülbelül napi 1400 forintnak megfelelő megtakarítást lehet elérni egy hasonló hagyományos autóhoz képest.