Öko-drive

India 2030-ra csak elektromos autókat szeretni látni az utakon

Piyush Goyal, India energiával kapcsolatos minisztere, nemrég bejelentett egy olyan hírt, amely a világ számára is egy hatalmas zöld jelzés. Azt állította, hogy India lesz az első ország az egész világon, ahol 100 százalékban csak elektromos járműveket fogunk látni 2030-ra. A szebb jövő képe nagyon érdekes egyben, ugyanis Indiában, köztük New Delhiben nagyon nagy a légszennyezettség.

A különleges terv egyik alappillérje nem más, mint az elektromos autók vásárlása, amelyek minden lakos számára előzetes kezdőrészlet nélkül megszerezhetőek lesznek. Az üzemanyag spórolása miatt, sokkal takarékosabbak is lesznek az indiaiak, nem merül majd fel sok költség az autóval kapcsolatban. Ami érdekes, hogy már egy hasonló modellt kisebb léptékekben véghez vittek az országban: LED izzókra cseréltek le, nagyon sok klasszikus lámpát. Így a világítás költsége (is) nem kevesebb, mint 80 százalékkal csökkent másfél év alatt.

Skyline_at_Rajiv_Chowk

“Létrehoztunk egy munkacsoportot, amit a közúti közlekedés minisztere, Nitin Gadkari vezet. Gadkari nagy tapasztalattal rendelkezik a hasonló nagyszabású programokat illetően. A környezetvédelmi miniszter, Prakash Javadekar, a kőlaj miniszter, Dharmendra Pradhan és jómagam vagyunk tagjai ennek a csoportnak. Április első hetében találkozunk, hogy megtudhassuk: India lehet-e 2030-ra 100 százalékban elektromos járművek által uralt ország. – mondta Piyush Goyal.

5686e28ac36188a8388b45cf

Ez a hír azért nagyon jó az országnak, mert a nemzet 19 millió tonna benzint és 69 millió tonna dízelt fogyaszt évente.

Forrás: http://www.livemint.com