Öko-drive

Megérkezett a legkisebb Tesla, a Model 3!

A Model S kicsinyített másaként azonosítható be a Model 3, melynek tipográfiájában három vízszintes vonallal szimbolizálják a hármast. Elon Musk Kaliforniában, a Tesla Motors tervezőközpontjában mutatta be az autót, ami a negyedik típus a palettán: Roadster, Model S, és Model X előzte meg a legolcsóbb Teslát.

Musk már korábban megígérte, az értékesítés 2017-ben fog kezdődni, valamikor az év későbbi részében, írja az auto-live.hu. Az ár marad 35 ezer dollár, de ez tovább mérsékelhető az egyes államok által garantált kedvezmények révén. A cégalapító büszkén mondta el, hogy 115 ezer előrendelés érkezett 24 óra leforgása alatt 1000 dolláros előleg ellenében.

Ahogy a Model X esetében, úgy a Model 3-nál is elsődleges szempont volt a biztonság, és Musk szerint a legújabb családtag 5 csillagos töréstesztet fog teljesíteni az amerikai NHTSA tesztjein. Függetlenül az egyes felszereltségi szintektől, széria lesz az Autopilot rendszer és az ismert biztonsági berendezések. Teljesítményben is több szintet kínálnak majd, a leglassabb változat 6 másodperc alatt lesz 96 km/órás sebességen. A hatótáv minimum 215 mérföld, azaz valamivel 346 km felett van.

model3_09

Az utastérben bőséges térkínálatot ígér Musk, ami felülmúlja a belsőégésű motorral hajtott kategóriatársakét. Bekerült egy óriási érintőképernyő, ami gyakorlatilag kiváltja a műszereket, és sokkal nagyobb, mint a márkatársakban látható darabok. A bőséges helykínálatot annak köszönhetik a vásárlók, hogy az akkumulátorok az utascella alá kerültek a padlóba, az első üléseket előre mozdították el, a műszerfalat „összenyomták”, így a hátsó utasok hasznot húzhatnak az elrendezésből. Öt felnőtt kényelmesen utazhat, és az sem akadály, hogy akár egy szörfdeszkát szállítsanak a kocsiban.

Mindegyik modellváltozat csatlakoztatható lesz a szupertöltő néven futó hálózatra, és 2017 végére megduplázódik a töltőállomások száma szerte a világban, összesen 7200 állomás áll majd rendelkezésre, a későbbiekben pedig 15 ezerre emelkedik a hálózat. Ezzel párhuzamosan emelkedni fog a partnerek száma, és Musk azt is megjegyezte, a csütörtök esti bemutató csak az első felvonás volt, lesz még egy exkluzívabb második menet is.

Forrás: http://auto-live.hu