Öko-drive

A világ első 3D nyomtatott elektromos motorja

Egy új elektromos motorkerékpár, amely pénteken debütált a Németországban megtalálható Ottobrunnban, megalázta elődjeit számos kategóriában. A Light Rider névre hallgató jármű, melyet az APWorks, az Airbus leányvállalata hozott létre, egy olyan high-tech műalkotás, amelynek elemei 3D nyomtató segítségével készültek és csak villanymotor hajtja. Akár 80 km/h-val is tud menni. Erős váz és egyedi design jellemezi, akár 60 kilométert is meg bír tenni egyetlen feltöltéssel. A Light Rider talán egy új korszak kezdete a 3D nyomtatott járműveket illetően.

A “világ első 3D nyomtatott motorkerékpárjaként” tartják számon és mindössze 34 kilogramm a tömege. A kerete csak 6 kilogram, amely 30 százalékkal könnyebb, mint más elektromos motor váza. Ellentétben a legtöbb 3D nyomtatott eszköztől, a jármű váza nem műanyagból, hanem üreges alumíniumból és fémpor alkalmazásával jött létre.

APWorks-Light-Rider-3D-printed-electric-bike-1020x610

APWorks-Light-Rider-cropped-1020x399

A váz kicsit űrlényes stílusa ne tévesszen meg senkit, a tervezők szerint jól megvédi a kereten belül található létfontosságú elemeket, mint például a motort. Az APWorks igazgatója, Joachim Zettler szerint, az ipar elkezdett nagy mértékben fejlődni. “A hagyományos hegesztési módszer helyett mi egy sokkal újabb technikát alkalmaztunk, amely a lézeres összeolvasztást jelenti. Sokkal könnyebb volt így létrehozni a kulcsfontosságú elemeket.”

APWorks-Light-Rider-3D-printed-electric-motorcycle-1020x610

APWorks-Light-Rider-bike-frame-close-up-1020x610

Az APWorks egyelőre egy limitált mennyiségű, 50 darabból álló sorozatot fog gyártani a Light Rider motorkerékpárból, amelyek adó nélkül 56.095 dollárba fognak kerülni és már előrendelhetőek.

Forrás: http://phys.org