Öko-drive

Megnyílt az első villamosított út Svédországban

2016.07.01. - 11:55  |  Nincs hozzászólás

A Scania teherautó az első, mely az E16-os autópálya két kilométeres e-szakaszán közlekedik. Ezzel a megoldással jelentős lépést tett a svéd cég a fenntartható közlekedés irányába.

A világ első villamosított autópályája-szakaszát a közép svédországi Gävle városában adták át 2016. június 23-án, melyen elsőként az elektromos meghajtású G 360-as Scania teherautó közlekedett, írja a holvezessek.hu.

9eg600z6fb

Svédország elkötelezettsége a fenntartható közlekedés irányába

A svéd kormány minisztere, az állami szektor vezetője elmondta, hogy az üzleti szféra és az villamosított út fejlesztését kézben tartó regionális állami hatóság is tagja a kezdeményezésnek. A technológia a svéd kormány, az állami- és a magánszektor közötti több éves együttműködés eredménye. Ez az összefogás mutatja Svédország elkötelezettségének erősségét a fenntartható közlekedés irányába.

A Scania és a Siemens közös technológiája

Claes Erixon, a Scania Kutatás és Fejlesztés Központjának vezetője beszámolt arról, hogy a Scania jármű a fülke mögött elhelyezett áramszedővel van felszerelve. Ez az áramszedő kapcsolódik az elektromos légvezetékhez, mely az út jobb oldali sávja fölött húzódik, és felhasználja a Siemens által fejlesztett technológiát. A teherautó szabadon rá- és lecsatlakozhat a felsővezetékről akár menet közben is, mert abban az esetben, amikor hálózatra van kapcsolva, elektromos járműként működik, máskor pedig hibridként rója az utakat. Az összes, a jövőben ezen az úton közlekedő Scania jármű hibrid, Euro 6-os tanúsítvánnyal ellátott, bioüzemanyaggal hajtott teherautó lesz.

Megnyílt az első villamosított út Svédországban

Az új technológia úttörője, a Scania és a Siemens különböző svéd magán- és állami szerv támogatását élvezi, úgy mint a Svéd Közlekedési Adminisztrációs Szervezet, a Gävleborg Regionális Hatóság, a Svéd Energia Ügynökségi Hatóság és a Vinnova Innovációs Ügynökség.

Jó megoldás a környezet számára, ugyanakkor munkahelyeket teremt és elősegíti a gazdasági növekedést. A hivatalos megnyitó ünnepségen részt vett Anna Johansson közlekedési miniszter és Ibrahim Baylan energiaügyi miniszter, valamint a Közlekedési Adminisztrációs Szervezet általános igazgatója, Lena Erixon és az Energiaügyi Hatóságtól Erik Brandsma.

A technológia elnyerte a miniszterek tetszését, és kifejtették, hogy ennek a megoldásnak a pozitívumait a környezet közvetlenül érezheti, valamint a növekedés és a svéd munkahelyteremtés szempontjából is hasznos, élenjáró, a fenntartható közlekedés irányába mutató újítás.

Forrás: http://www.holvezessek.hu/

Rovat további cikkei

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »

Minden eddiginél erősebb elektromos repülőt épít a Rolls-Royce

Minden eddiginél erősebb elektromos meghajtású sport- és műrepülőgép...

2019.01.25. - 12:52 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »