Öko-drive

Busz a fejünk felett

Tavasszal bukkant fel az interneten egy koncepció a jövő tömegközlekedésével kapcsolatban, egészen pontosan egy olyan busz terve, ami az autók felett jár. A rövid, animált promóciós videót sokan üdvözölték, sokan pedig csak legyintettek rá, hogy az egész kamu. Ellenben a videó nagyon is igaz volt, olyannyira hogy Kínában már be is mutatták a busz első prototípusát.

A TEB-1 Model Bus névre keresztelt busz azért különleges, mert síneken fut, amik az utak szélén helyezkednek el, az utastér pedig az út felett nyúlik el. Számtalan előnyei közé tartozik, hogy nem tud elakadni a dugóban, ami Kínában elég gyakori jelenség, sőt azáltal hogy a szokványos forgalomból kiesnek a buszok, talán a dugók sem lesznek ezentúl akkorák, mint eddig.

bus1

A busz fejlesztése már régóta zajlik, de az első prototípust még csak most mutatták be, ami még nem is akkora, mint a tervek szerinti végleges modell. A bemutatón 10 km/h-s sebességgel tett meg a busz 300 métert. A busz szélessége 7,8 méter, hosszúsága pedig 22 méter. A végleges modell, amik később átveszik a jelenleg forgalomban lévő buszok helyét, szélességében ugyan ekkora lesz, ám hossza 60 méteres lesz. A mostani prototípus 300 utast képes szállítani, a végeleges pedig már 1400-at is.

bus2

 

Forrás: http://www.theverge.com/