Öko-drive

Újabb környezetbarát autó a Nissan-tól

A Nissan lerántotta a leplet vadonatúj, forradalmi prototípusáról, a világ első Szilárd Oxidos Üzemanyag-cella (Solid Oxide Fuel-Cell - SOFC) által működtetett autójáról. A kocsi szinte bármilyen üzemanyagból képes energiát csinálni, bár az eredeti koncepció része, hogy megújuló üzemanyagot használjon, például kukoricát vagy cukornádat.

A sajtótájékoztatón Carlos Ghosn arról beszélt, mennyi lehetőség rejlik ebben a megoldásban. “Az e-Bio Üzemanyag-cella környezetbarát megoldást biztosít az utazáshoz, miközben nem mellőzi a jelenlegi, már kiépített infrastruktúrát. Anélkül tudna terjedni ez a megoldás, hogy új rendszert kéne neki kiépíteni.” Szóval aki, aggódott, hogy lerobban az elektromos autója valahol a semmi közepén, annak ez ideális megoldás lehet, hiszen benzinkutat akárhol talál az ember.

car3

Az SOFC-s autó csak a legújabb lépés a Nissan részéről a tiszta autózás felé. A teljesen elektromos LEAF-et már most is lehet kapni, sokkal olcsóbban, mint a másik nagy versenytársát, a Tesla-t. A probléma ezzel a megoldással az, hogy az áram, amivel az autót feltöltjük továbbra is szenet használó erőművekből származik, azonban az e-Bio Üzemanyag-cellás autók sokkal hatékonyabban kímélik a környezetünket.

A prototípus 100% etanollal fut, és egy “teli tankkal” 600 km-t képes megtenni. A Nissan még további teszteket szeretne Brazíliában mielőtt piacra dobná az autót.

car1

Forrás: https://newsroom.nissan-global.com/